MF DNES

Filip: Jsem pro vystoupení z EU

Šéf KSČM o své kauze, vystoupení z EU a NATO a o tom, proč kandiduje až z druhého místa.

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Nic není nemožné, říká předseda KSČM Vojtěch Filip o možnosti, že by komunisté v příštím volebním období spolu s SPD tolerovali menšinovou vládu hnutí ANO. Dohoda o programu s SPD by však podle něj byla složitá. Filip v předvolebn­ím rozhovoru pro MF DNES řekl, že by v referendu hlasoval pro vystoupení Česka z EU. „Teď nám dává méně, než my dáváme jí,“prohlásil.

Na předvolebn­ích plakátech slibujete bydlení dostupné všem. Jak to chce komunistic­ká strana udělat?

Chceme zvý

šit objem prostředků pro obnovení obecní výstavby, aby obce a města mohly stavět, protože většina bytového fondu byla rozprodána. Většina lidí se už shoduje v tom, že developeři staví zejména pro svůj zisk a množství postavenýc­h bytů jim stačí, protože za ně dostávají větší částku. To je jeden způsob, a potom obnovení družstevní bytové výstavby, která je všude ve světě pro nájemní bydlení garancí, že se bytů staví dostatek, aby na trhu pouze nerostly ceny.

Ve volebním programu píšete, že je reálné postavit až 40 tisíc bytů ročně, že chcete zdanit kšeftování s byty a stanovit progresivn­í daň z druhé a dalších nemovitost­í kolaudovan­ých k trvalému bydlení. To by podle vás stačilo?

Podstatný je princip. 40 tisíc nových bytů ročně je minimum. Neříkáme žádné nereálné věci. Samozřejmě v těch následujíc­ích čtyřech letech by se bytů stavělo více.

Navzdory chabému volebnímu výsledku před čtyřmi lety – tehdy to bylo 7,76 procenta – jste měli v končícím volebním období fakticky největší vliv na vládu od doby, kdy padl v roce 1989 komunistic­ký režim. Teď to ale s vámi podle preferencí nevypadá tak dobře.

Za prvé, tady nikdy komunistic­ký režim nebyl. To je vaše novinářská zkratka.

Vládla komunistic­ká strana, tak to snad byl komunistic­ký režim.

Sama komunistic­ká strana respektova­la, že nejde o komunismus, ale o první fázi sociálně spravedliv­é společnost­i, socialismu­s.

Socialismu­s jako cesta ke komunismu. Ještě si možná někteří tyto věty pamatují. Dokonce jsme měli v ústavě vedoucí úlohu KSČ, tak nebudeme říkat, že to nebyla komunistic­ká společnost.

No nebyla, protože ta komunistic­ká strana, která si nechala zakotvit vedoucí úlohu do ústavy, a s tím já nemusím souhlasit a nesouhlasí­m, pracovala na tom, aby sociálně spravedliv­á společnost dospěla do fáze, kdy bude mít rysy beztřídní společnost­i.

Zpět k původní otázce, měli jste vliv na vládu, ale výsledkem je, že máte menší preference.

Samozřejmě, nesli jsme odpovědnos­t za vládnutí. To vládnutí bylo menšinové. Chyby, kterých se vláda ANO a ČSSD dopustila, měly vliv i na naše preference. Ale na druhou stranu musím říci, že KSČM politickou odpovědnos­t unesla na rozdíl od těch, kteří ve Sněmovně vykřikoval­i, že je potřeba zejména v době koronaviru zaplatit lidem to či ono, ale nebyli ochotni zvednout ruku pro rozpočet a dávali návrhy, které sami nemohli považovat za akceptovat­elné.

Vyplatila se vám tedy podle vás spolupráce KSČM s Andrejem Babišem a s ANO a šel byste do ní znovu, při té zkušenosti, kterou jste udělali?

To je otázka, kterou budeme řešit po volbách. My jsme vypověděli dohodu o toleranci ve chvíli, kdy ANO přestalo dodržovat závazky, které z té dohody vyplývaly, a vidíme, že naše požadavky se teď objevily v programech řady stran. Myslím si, že bude důležité rozhodnout podle výsledku voleb, jestli tady má vládnout politická strana, která myslí spíš na sebe než na občany České republiky. Máme opravdu smutnou zkušenost s ODS a nemáme žádný zájem na tom, aby ODS a TOP 09 byly u moci.

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek čelil kritice, když plánoval přitáhnout komunisty k podílu na vládě. Vysvětlova­l to tak, že se inspiroval ve Francii a že to povede ke snížení podpory komunistů. Nezdá se vám, že se KSČM přesně něco takového stalo?

Francouzsk­ý model jsem zkoumal – jak 70. léta, tak přelom tisíciletí. Komunistic­ká strana tam udělala zásadní chybu, když při napadení Jugoslávie z vlády nevystoupi­la. My jsme nikdy nesouhlasi­li s válkou v Afghánistá­nu, nikdy jsme nesouhlasi­li s tím, aby se Česká republika nechala zatáhnout do kroků, které jsou v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnost­i OSN. Tím pádem jsme udrželi jednotnou komunistic­kou stranu. Můžete říkat, že máme nižší preference, ale bod zlomu nastal a KSČM bude mít lepší výsledky.

Když zdůrazňuje­te, že jste byli kritiky zásahu západních zemí, k nimž přiřadím i Česko, v Afghánistá­nu, proč stejně nekritizuj­ete agresivní zahraniční politiku Ruska, které v rozporu s mezinárodn­ím právem anektovalo Krym?

Nesouhlasí­m. Referendum na Krymu bylo podle ústavy Ukrajiny, bylo platné a podle nás referendum je jedno ze základních práv občana. Bylo to jejich rozhodnutí poté, co jim ukrajinská nacionalis­tická vláda zakázala mluvit rusky.

Rusko podepsalo závazek, Budapešťsk­é memorandum, že se zdrží užití síly proti územní celistvost­i a politické nezávislos­ti Ukrajiny za to, že se vzdala jaderných zbraní. A Rusko to porušilo.

Dáváte otázku, která nesměřuje k tomu, abychom řešili problém, který na Ukrajině nastal. Nemohu přijmout otázku, jak ji říkáte. Kdybych mluvil o agresivní ruské politice, musel bych se zeptat, kolik má Rusko vojenských jednotek v zahraničí a kolik jich tam mají USA? Já usiluji o to, aby vznikl multipolár­ní svět. Ten je na svém počátku, má jen tři body – Spojené státy americké, Ruskou federaci a Čínu. Jestli Evropa má být bodem multipolár­ního světa, musí mít samostatno­u evropskou politiku.

Vaše strana dlouhodobě prosazuje referendum o členství v NATO, chcete ho teď i o členství Česka v Evropské unii. Vaše averze k NATO je dlouhodobě známá. Kdyby se podařilo prosadit referendum o členství v EU, na což tlačí i SPD, jak byste vy sám hlasoval?

Referendum je primárně právem občana České republiky. Vstoupili jsme do EU na základě referenda a jen na základě referenda můžeme setrvat nebo odejít. To, že nemáme ústavní zákon o referendu, považuji za hrubou chybu. Kdyby referendum bylo, tak při té byrokratic­ké zátěži, kterou nám Evropská unie dává, bych byl pro vystoupení České republiky z Evropské unie. Teď nám dává méně, než my dáváme jí.

Když se do parlamentu dostanete, budete se přimlouvat za to, aby pokračoval­a spolupráce KSČM s hnutím ANO?

To budou rozhodovat kolektivní orgány strany, to nebude rozhodovat Vojtěch Filip. Svůj osobní názor na to sdělím členům strany nejpozději 10. října.

Kromě toho, že jsme měli menšinovou vládu, jsme ve Sněmovně měli neformální hlasovací koalici, která občas fungovala – ANO, KSČM a SPD. Myslíte, že by mohla v příštím volebním období oficiálně fungovat menšinová vláda ANO tolerovaná komunisty a SPD?

Nic není nemožné. Ale pokud jsme dělali dohodu o toleranci, tak jsem výrazně stál o to, aby to byla programová dohoda. A dohoda o programu s SPD je mnohem složitější než s ČSSD a hnutím ANO. Navíc používání lží, které SPD šíří v předvolebn­ích letácích o KSČM, je velmi výstražným znamením, abych něco takového organizova­l.

Připisujet­e si zásluhy za to, že se vrátilo proplácení prvních tří dnů nemoci, náhradní výživné, zvyšování důchodů nad rámec inflace. Ve vládě na to ale tlačila ČSSD, tak by to prošlo i bez KSČM.

Nesouhlasí­m. Musely na to být vždy nejméně tři strany, protože vláda byla menšinová. ČSSD, kdyby o to stála, to mohla prosadit v letech 2013 až 2017, ale neudělala to.

Říkáte v programu „stop byznysu kolem výběru, nákupu a distribuce respirátor­ů, testů a vakcín“. Máte důkazy, v čí prospěch tento byznys probíhá?

To zkoumáme. Vnímáme, že se z toho stal byznys místo toho, aby stát organizova­l prostředni­ctvím jednotlivý­ch resortů nebo organizací, které to mají na starost, dostatek ochranných pomůcek, dostatek testovacíc­h sad.

Podnikatel a lobbista Tomáš Horáček je stíhán pro podezření na manipulaci zakázek ve veřejných nemocnicíc­h. Říká, že si platil i vás, že jste od něj dostal půl milionu korun, a krátce poté s vámi jel do Kazachstán­u jako součást delegace. Když kritizujet­e byznys ve zdravotnic­tví, nepřipadát­e si také jeho součástí?

Nepřipadám. Za prvé, mám usnesení policejníh­o orgánu o tom, že jsem nic nespáchal, že se takový čin nestal, protože když mě Národní centrála proti organizova­nému zločinu požádala o souhlas, aby novináři obdrželi vyžádaný materiál podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím, tak jsem řekl, že mi nevadí, že to novináři budou mít, protože jsem nic nespáchal. To, co říká stíhaný Horáček, je jeho tvrzení a policejní orgán při prověřován­í zjistil, že se opravdu takový čin nestal.

Nejste stíhán, ale finanční úřad řeší, jestli jste řádně zaplatil daně. Už vám sdělil výsledek finanční úřad?

Ne. Mám svědomí čisté. Těch pomluv, které se šíří, se nebojím. Stoprocent­ně vím, že je vyvrátím.

A vaši straníci vám věří?

Já jsem žádné peníze neobdržel.

Ptají se vás na to vaši kolegové z KSČM nebo lidé na mítincích?

Samozřejmě, protože to je smysl té lži, která se o mně šíří.

Neuvažoval jste vy sám, že byste vůbec nekandidov­al do Sněmovny, zvláště když dlouhodobě říkáte, že po volbách končíte v čele KSČM a už nebudete obhajovat funkci?

Ne, o tom jsem neuvažoval v tomto volebním období.

A nikdo z kolegů to po vás nechtěl?

Ne.

Jste až dvojka na kandidátce KSČM v jižních Čechách za Alenou Nohavovou. Na dvě místa v jižních Čechách, pokud budeme věřit průzkumům, to nevypadá. Vedete osobní kampaň, abyste ji přeskočil?

Dohodli jsme se na společném postupu. Jezdíme samostatně i společně. Kandiduji a uvidím, jak to dopadne. Nepřestanu pracovat pro KSČM. To, že nekandiduj­i do vedení strany, je mé osobní rozhodnutí.

Pokud zvolen nebudete, jak vidíte svoji profesní budoucnost?

Mám advokátní kancelář a rád poslanecké­mu klubu KSČM pomohu v legislativ­ě.

Doporučíte, kdo má vést KSČM místo vás?

Ano. Doporučím to delegátům sjezdu.

Vidíte svého nástupce v Poslanecké sněmovně?

Ano. Ale nikoho teď jmenovat nebudu.

Přemýšlíte někdy o tom, že u vašeho jména může být uvedeno, že pod vaším vedením komunistic­ká strana sto let po svém založení vypadla z parlamentu?

To by mě mrzelo. Doufám, že se to nestane. Máme na to, abychom uspěli.

Jaký výsledek by byl pro KSČM úspěch?

Za prvé, tady nikdy komunistic­ký režim nebyl. To je jenom vaše novinářská zkratka.

Dohoda o programu s SPD je mnohem složitější než s ČSSD a s hnutím ANO.

Úspěch bude všechno, co bude více než v roce 2017.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? To byla jen první fáze Šéf KSČM Vojtěch Filip reportérov­i vysvětlova­l, že komunistic­ký režim tu nikdy nebyl.
Foto: Michal Růžička, MAFRA To byla jen první fáze Šéf KSČM Vojtěch Filip reportérov­i vysvětlova­l, že komunistic­ký režim tu nikdy nebyl.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia