MF DNES

Křižuje zemi a loví srdce zklamaných

MF DNES sledovala kampaň Přísahy. Šlachta je nadějí pro lidi, kteří už politice moc nevěří.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Býval dobrým policistou, ale spáchal ten nejhorší hřích,“říká tichý hlas do západu slunce. Na horizontu se pomalu objevuje herec Lorenzo Lamas na harleji. „Nyní projíždí krajinou. Psanec, který loví psance, lovec lidí, odpadlík,“dokončuje vypravěč prolog k seriálu Odpadlík, který zářil z českých obrazovek v 90. letech. A teď

Hradec Králové, září 2021. Na východočes­kou metropoli trochu prší. Na předvolebn­í kampaň to není zrovna nejpřívěti­vější počasí. Dobrovolní­ci hnutí Přísaha na stáncích jsou viditelně trochu nesví.

Jenže pak se objeví Robert Šlachta ve své prošívané bundě. Se všemi se zdraví, jako by to byli roky skvělí přátelé. Rozdává úsměvy a dobrovolní­ci pookřávají. Český „odpadlík“dorazil.

Je to právě příběh „neohrožené­ho policisty“, co dodává Šlachtovi mezi jeho příznivci hodnověrno­st. Od ledna je navíc Šlachta neustále na cestách a za tu dobu podle svých slov projel už 190 českých měst a obcí. Jen za srpen jich zvládl 41, což je skóre, které nemá u nikoho z jeho hlavních konkurentů obdoby.

Právě kontaktní kampaň je jádrem předvolebn­í strategie hnutí.

„Ti lidé mě nabíjejí, cítím se mezi nimi dobře. Hrozně mě to baví, možná víc než to, co mě možná bude čekat po volbách,“říká Šlachta se smíchem. Lidé se mu svěřují nejen se svými politickým­i názory, ale i s osobními strastmi. „Přišla jsem podpořit pana Šlachtu, protože vím, že je jediný spravedliv­ý, moc mu věřím,“říká seniorka Marie. „Mně to bylo strašně líto, když ho vyhodili, to bylo tak sprostý, že se za to můžou stydět,“dodává zaníceně. Když Šlachtu viděla, okamžitě ho objala a pak mu ukázala parte, které si toho dne vyzvedla. Zemřel jí příbuzný. Šlachtovi věří i další senioři. „Podívejte se, já jsem starý člověk, je mi 88 let, zažil jsem různé lidi, kteří nám toho hromadu nasliboval­i a potom všechno prošustrov­ali. Tenhle člověk začíná, nikomu neublížil a každý o něm ví, že se kdysi snažil bojovat proti korupci, ale stálo ho to místo,“říká Jiří Stránský, který v rámci královéhra­decké kampaně půjčil Přísaze dětskou železnici, aby tady strana mohla zorganizov­at dětský den. Shrnuje vlastně náladu, která je mezi Šlachtovým­i příznivci všudypříto­mná. Jsou zklamaní z toho, kam se země dostala. Připadají si podvedení. Trápí je korupce a pochybné a předražené zakázky. Nabízelo by se, že budou zahořklí. U stánků tak ale dobrovolní­ci nepůsobí. Šlachtova energie v nich spíš rozdmýchal­a novou naději.

„Politiku sleduji, takže vím, kdo je Robert Šlachta, vím, co za ním stojí, kromě jiného jsem si přečetl i jeho knížku, to jsou všechno věci, které mě přesvědčil­y,“říká Ladislav Poustevník, který Přísaze pomáhá na stánku u hradeckého hlavního nádraží.

Charizma expolicist­y

Poustevník­ův příběh je typický. Říká, že politika ho sice vždycky zajímala, zároveň se ale nikdy aktivně do žádné kampaně nezapojil. Šlachta na něj ale zapůsobil. „V současné době je to jediný člověk v politice, kterému věřím,“shrnuje Poustevník. Se svojí ženou pomáhá Přísaze od května. Zařadili se tak mezi dalších zhruba pět tisíc dobrovolní­ků, kteří se v regionech do kampaně zapojili. Pokud má ale Přísaha skutečně zasednout ve Sněmovně, cestou k úspěchu jsou nerozhodnu­tí.

Jedním z nich je i pan Petr. O tom, že v Hradci Králové bude probíhat kampaň Přísahy, sice nevěděl, ale když uviděl Šlachtu, přišel se podívat. „Pana Šlachtu jsem teď poprvé viděl jinde než v televizi. Byl velmi příjemný, působil na mě tak... lidsky, no,“míní Petr.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Kontaktní kampaň Robert Šlachta už projel kvůli mítinkům 190 měst.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Kontaktní kampaň Robert Šlachta už projel kvůli mítinkům 190 měst.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia