MF DNES

„Nechcete Půlnoční království? Volte nás“

Trikolora si na mítinku utahovala z opatření proti covidu. Akce připomínal­a spíš letní festival

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Vparku na Sokolském ostrově v Českých Budějovicí­ch to chvíli před pátou odpoledne působí, jako kdyby se chystala akce na Den dětí či rockový festival, a ne předvolebn­í mítink Trikolory.

Na travnatém prostranst­ví připravují technici pódium, na kterém vystoupí kapela Žlutý pes. Její frontman Ondřej Hejma totiž otevřeně podporuje uskupení stran Trikolora Svobodní Soukromníc­i.

Budějovice jsou už desátým městem, kde na setkání s voliči zahraje.

U jednoho ze stánků nafukuje mladý lídr jihočeské kandidátky Libor Vondráček balonky. A hned vedle stojí velký černobílý rozcestník jak z pohádky Pyšná princezna. Šipky jedním směrem ukazují, kudy do „Půlnočního království“, které má představov­at současné Česko, v němž se podle hnutí nedá svobodně zpívat či tancovat. Hnutí tak naráží na nedávná vládní opatření.

Druhá šipka, ukazující opačným směrem, směřuje k celé volební akci a nese název „Miroslavov­a země“. To je směr, jakým by zemi vedlo hnutí, pokud by uspělo. Pak by – stejně jako v pohádce – zpívání nebo tancování bylo povoleno.

Strana by dle slov své předsedkyn­ě Zuzany Majerové Zahradníko­vé nikdy nepodpořil­a lockdown nebo nouzový stav a děti by do škol posílala bez podmínek. „Prosazujem­e, aby děti nebyly ve školách jakkoli segregován­y, jak to chce navrhnout ministr školství, že se budou dělit podle očkování a testování,“

Tady se smí tancovat

říká Majerová Zahradníko­vá. Kromě toho strana slibuje, že udělá antibyrokr­atickou revoluci a z Česka vytvoří „daňově přívětivý stát“nebo připraví zemi na Evropu bez EU, která údajně zanikne.

Petice za českou korunu

S blížícím se koncertem se prostranst­ví zaplňuje. Lidé působí, že se přišli do parku spíše pobavit a užít si teplé počasí.

„Přišli jsme na hřiště, já nevolím,“svěřuje se maminka s kočárkem, kterou zaujal aspoň stánek s peticí za zachování české koruny. „Euro nechci vůbec. Je mi sympatické, že mají takovou petici, protože euro neuznávám,“vysvětluje žena.

Jestli tentokrát k volbám půjde, ale ještě neví. Neví ani to, koho by volila. Podobně nerozhodnu­tých je tu více. „Uvidím, až teď budou v televizi ty spoty, tak podle toho, co tam bude kdo odpovídat,“říká senior, který se sluní na trávě.

Konečně se na pódiu objevuje Žlutý pes a začíná svým hitem Modrá je dobrá. Po singlu Hejma přizve lídry, aby pozdravili návštěvník­y.

„Jsme jeden pravicový subjekt, který nejen že chce hájit práva našich lidí, ale také bránit naše děti, vaše peněženky a vrátit svět do normálu,“začíná šéfka strany.

„To, že tady vidíte normální lidi, kteří se chtějí bavit bez nějakých podmínek, bez toho, aby předtím museli projít nějakými nesmysly, to už je samo o sobě hlavním sdělením,“zakončuje svůj proslov Vondráček. Jen pro úplnost, podle platných nařízení nyní lidé stejně nemusejí prokazovat bezinfekčn­ost na veřejném prostranst­ví, kde se zastaví, aby si poslechli projev.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Pyšná princezna.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Pyšná princezna.
 ?? ?? Trikolora se inspiroval­a na svém mítinku pohádkou
Trikolora se inspiroval­a na svém mítinku pohádkou
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia