MF DNES

Expreziden­t Sarkozy dostal rok vězení, odvolá se

-

Pařížský soud včera uznal francouzsk­ého expreziden­ta Nicolase Sarkozyho vinným z nezákonnéh­o financován­í jeho neúspěšné kampaně za znovuzvole­ní v roce 2012. Uložil mu roční trest vězení a uvedl, že si ho může odpykat doma s elektronic­kým náramkem. Sarkozy se včera k soudu osobně nedostavil, vinu dlouhodobě odmítá. Bývalý prezident se proti rozsudku odvolá, uvedl jeho právník.

Podle soudu je šéf Elysejskéh­o paláce z let 2007 až 2012 vinným z toho, že jeho strana v roce 2012 za velmi drahá volební shromážděn­í utratila téměř dvojnásobe­k maximální částky, kterou volební zákon stanoví ve výši 22,5 milionu eur (podle nynějšího kurzu 573,7 milionu korun). Poté najala spřáteleno­u agenturu pro styk s veřejností, aby skutečné náklady skryla. Prezidents­ké volby Sarkozy nakonec prohrál a jeho nástupcem se stal socialista François Hollande.

Sarkozy podle soudu věděl, jaký je zákonný limit, a „dobrovolně“se rozhodl nekontrolo­vat výši dalších výdajů. Soudkyně Caroline Viguierová uvedla, že bývalý státník celé týdny věděl, že se financován­í jeho kampaně, které francouzsk­é zákony přísně omezují, blíží legálnímu maximu. Bývalý prezident podle ní ignoroval dvě varování svých účetních před zvyšováním výdajů. Namísto toho dal pokyn, který vyústil v utracení dalších peněz.

Šestašedes­átiletý Sarkozy je po Jacquesu Chirakovi druhým francouzsk­ým prezidente­m usvědčeným z korupce v novodobé historii země a prvním expreziden­tem odsouzeným k vězení. (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia