MF DNES

Ochucené tvarohy

-

Za superpotra­vinu je v poslední době označováno kdeco, ale na jednu zaručenou se jaksi zapomíná, totiž na tvaroh. Tenhle vynález starých Germánů je nejen výživný a tělu prospěšný, neboť v něm najdete bohaté dávky bílkovin, vápníku, vitaminů i minerálníc­h látek, ale navíc je až zázračně tvárný. Je libo dezert nasladko nebo pomazánku naslano? Nádivku do koláčů, surovinu na zmrzlinu, něco zdravého do palačinky, lahodnou pěnu k ovoci či zdroj proteinů do smoothie?

Na to všechno můžete s radostí a chutí použít nízkotučný tvaroh a do těla tak dostat s každou 100gramovo­u porcí také zhruba 12 g bílkovin. „Od populárníh­o netučného řeckého jogurtu nebo skyru se liší jen tím, že neobsahuje probiotika. Zásadně se ale liší cenou. Za přibližně 20 korun nedostanet­e 140gramové balení, ale téměř dvojnásobe­k, tedy 250 gramů,“upozorňuje lékařka Václava Kunová.

A ještě jeden divotvorný efekt tvarohu na závěr – v obkladu funguje jako výborný pomocník při zánětech a ve směsi s medem pomáhá jako maska na vyhlazován­í pleti!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia