MF DNES

Protokol testu

-

● Aktuální srovnání jsme zaměřili na mléčné výrobky přirozeně bohaté na proteiny nebo o mléčné proteiny obohacené. Vybrali jsme čtyři kategorie produktů (ovocné a řecké jogurty, ochucené tvarohy a proteinové pudinky či dezerty, jen na ukázku jsme přidali i skyry), které jsou dostupné v běžné obchodní síti (Rohlík.cz, Košík.cz, HM Tesco a Kaufland, Lidl). Zboží, jež nabízejí obchody s výživou pro sportovce, jsme do výběru nezařadili.

● Test platila MF DNES ze svého rozpočtu.

● O hodnocení složení jednotlivý­ch vzorků, jejich nutričních hodnot či možnosti zařadit je do zdravého jídelníčku jsme požádali lékařku Václavu Kunovou, která se proteinový­m výrobkům dlouhodobě věnuje a na stránkách Rozumnehub­nuti.cz je testuje a komentuje.

● Všechny vzorky jsme nechali anonymně ochutnat sedmičlenn­ou porotou složenou z běžných konzumentů mléčných výrobků. Jejich úkolem bylo slovně zhodnotit jejich senzorické vlastnosti.

● Vzorky jsme seřadili výhradně podle obsahu bílkovin v jedné porci. Pokud se jejich množství u více produktů shodovalo, seřadili jsme je podle ceny. Pořadí nesouvisí s jejich složením nebo chutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia