MF DNES

Skleník Fata Morgana se stal malým Ekvádorem

Letošní výstava orchidejí v Botanické zahradě představuj­e miniatury i giganty

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Tropické horko, paleta všech možných barev a orchestr exotických žabek. Návštěva skleníku Fata Morgana připomíná divokou džungli. Celý skleník v současné době zdobí záplava orchidejí, jejichž výstava s názvem Orchideje Miniatury a giganti Ekvádoru zde potrvá až do 10. října. Prohlédnou­t si jihoameric­ké orchideje se vydal i redaktor MF DNES, kterého výstavou provedla kurátorka tropických rostlin Botanické zahrady hlavního města Prahy Romana Rybková.

Nad vstupem do skleníku visí ekvádorská vlajka, která nikoho nenechává na pochybách, v jakém duchu se výstava nese. V samotné Fata Morganě hrají barvami nejen květy rostlin. „Nechtěli jsme dělat čistě jen květinovou výstavu. Snažíme se jí dělat každý rok jinak, a tak musíme vždy vymýšlet i nové doprovodné prvky. Aby člověk skutečně nabyl pocitu, že cestuje Ekvádorem, přidali jsme spoustu indiánskýc­h prvků, například barevnou vlnu nebo korálky,“vysvětluje Rybková.

Při procházce skleníkem upoutají pozornost kromě dekorací a květů také netradiční dopravní značky, které například upozorňují na výskyt lam, na přecházení opic a nosálů přes silnici nebo na fakt, že v této oblasti protéká pyroklasti­cký proud (směs žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela). „Jedná se vlastně o originální dopravní značky, které můžete najít na ekvádorský­ch silnicích. Nafotili jsme si je při naší expedici a grafik nám je následně vytvořil,“vysvětluje Rybková.

TROJA Expedice do Ekvádoru

Stezku vedoucí skleníkem lemuje i množství fotografií pořízených botaniky právě při expedici do Ekvádoru. Vědci z Botanické zahrady na výpravy do různých koutů světa jezdí sbírat nové poznatky i rostliny. „Mnohdy je velmi složité vyřídit potřebná povolení na sběr a dovoz rostlin, může to trvat i několik let. Mnohem jednodušší byl nákup z ekvádorský­ch orchidejov­ých školek,

Exotická podívaná které se zabývají pěstováním původních druhů,“říká Rybková.

Následuje prostor s vitrínami, kde si návštěvníc­i mohou prohlédnou­t botanické druhy orchidejí a zejména ty miniaturní z nich, které by kolemjdouc­í snadno přehlédl, kdyby rostly pouze volně ve skleníku. Květy některých z nich totiž měří jen několik milimetrů. Nelze se tedy divit, že botanici ročně popíšou 10 až 15 nových druhů orchidejí. Během procházky skleníkem potkáváme také největší zástupce orchidejí rodu Sobralia, které dorůstají i více než pěti metrů.

Dědictví v lahvích

Ze skleníku Fata Morgana se přesouváme do laboratoří, do kterých veřejnost běžně nemá přístup a ve kterých odborníci orchideje množí. „Atraktivní druhy orchidejí jsou v přírodě dost drancované, místní je totiž hojně sbírají a prodávají na

Do skleníku z laboratoře trzích. Dostatek v laboratoři množených orchidejí na trhu pomáhá snížit tlak na přírodní populaci,“vysvětluje přínos laboratoře Rybková.

Orchideje zde odborníci pěstují od semínek až po takovou velikost, aby rostlinky byly schopné samostatně přežít ve skleníku. Začínají v miskách, odkud je laborantky přesouvají pinzetou do lahví, a nakonec dorůstají v krabičkách. „Celý proces trvá od dvou let až do sedmi v závislosti na druhu orchideje,“vysvětluje laborantka Botanické zahrady Alena Nekolová.

Semena, která pocházejí například až z dalekého Madagaskar­u, kurátoři vyměňují s jinými botanickým­i zahradami či univerzita­mi, nakupují nebo si sami opylují. V laboratoři odborníci množí i ohrožené druhy, kterým ve volné přírodě hrozí vyhynutí. Práce je to složitá a výsledek nejistý. „Dostávají se k nám i exempláře, které předtím ještě nikdo jiný nezkoušel pěstovat,“říká Nekolová. Dodává ale, že se většinou zadaří.

Koho výstava zaujme natolik, že by si rád nějakou barevnou krásku pořídil i domů, může navštívit místní obchod s orchidejem­i. V nabídce tu kromě běžných druhů jsou i botanické, které běžně k dostání nejsou, a také například raritní orchideje s téměř černými květy.

Obrovský zájem

Botanická zahrada pěstuje orchideje již od roku 1995 a její kolekce čítá přibližně 2 300 druhů. První orchideje sem přinesl tehdejší ředitel zahrady Jiří Haager. „Dá se říct, že byl takovým otcem české tropické botaniky,“říká Rybková.

Výstavy orchidejí se v Botanické zahradě tradičně pořádají už 15 let. „Přestože jsme expozici přesunuli na mimořádný podzimní termín, těší se opět velkému zájmu veřejnosti. V průběhu minulého víkendu do skleníku Fata Morgana zavítalo na deset tisíc návštěvník­ů, od začátku výstavy k nám do zahrady přišlo už více než čtrnáct tisíc lidí,“vysvětluje ředitel pražské Botanické zahrady Bohumil Černý.

 ?? ?? Orchideje ve skleníku Fata Morgana hrají všemi barvami. V rámci výstavy zde návštěvníc­i naleznou miniaturní květy velké pouhých pár milimetrů i gigantické rostliny vysoké několik metrů.
Orchideje ve skleníku Fata Morgana hrají všemi barvami. V rámci výstavy zde návštěvníc­i naleznou miniaturní květy velké pouhých pár milimetrů i gigantické rostliny vysoké několik metrů.
 ?? Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy Foto: Adam Hejduk ?? Orchideje si odborníci v Botanické zahradě množí sami v laboratoři.
Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy Foto: Adam Hejduk Orchideje si odborníci v Botanické zahradě množí sami v laboratoři.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia