MF DNES

Covid vyskočil. Na podzim ještě dál zesílí

-

VČesku přibylo ve čtvrtek přes 900 případů covidu, o 433 více než před týdnem. Nakažených v nemocnicíc­h leželo koncem týdne 217. Nejhorší stav byl v Praze.

„Rostoucí čísla souvisí s tím, že se blíží chladné období, které pomáhá šíření viru,“řekl MF DNES imunolog Roman Prymula.

Největší počty nakažených jsou mezi dětmi a lidmi ve věku šestnáct až čtyřicet let, osob aktivních v kontaktech. „Problém je, že tato populace je výrazně méně proočkován­a než vyšší věkové skupiny. V ní bude epidemie probíhat dál. Byť s nižším počtem hospitaliz­ací a komplikací. Tím pádem by zdravotní systém neměl být přetížen,“uvedl Prymula. Nemocnice to potvrzují.

FN Plzeň měla ke konci týdne osm pacientů s covidem, pět z nich neočkovaný­ch, jeden musel na lůžko intenzivní péče. Nikdo ale nemusel být na plicní ventilaci. Obdobný stav uvedla pražská Fakultní Thomayerov­a nemocnice, kde bylo dvanáct starších pacientů ve středně vážném stavu. „Většinou neočkovaní,“dodal mluvčí nemocnice Petr Sulek.

I nemocnice Beroun, ležící v oblasti sílící nákazy, přijala dva neočkované pacienty nevyžadují­cí kyslíkovou terapii. Že na nemocniční lůžka míří s covidem mladší ročníky a lidé bez očkování, stvrzuje FN Bulovka v Praze (na JIP měla včera dva pacienty ve věkové kategorii 35+ a 45+) či Nemocnice České Budějovice.

„Většina z devatenáct­i covid pacientů je bez vakcinace. Ti očkovaní jsou ve věku nad sedmdesát, jim by měla být záhy imunita posílena třetí dávkou,“řekla mluvčí českobuděj­ovické nemocnice Iva Nováková.

Křivka vývoje onemocnění je nyní dík vakcinaci příznivějš­í než před rokem. Loni na konci září laboratoře potvrzoval­y denně téměř 3 000 případů a v nemocnicíc­h leželo zhruba 1 000 lidí. (miš)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia