MF DNES

U Varny ohrožuje moře loď plná jedu

-

Loď s dusíkatými hnojivy, která uvázla na bulharském pobřeží severně od města Varna, ohrožuje životní prostředí. Pokud se náklad dostane do vody, může způsobit hromadný úhyn podmořskýc­h živočichů a rostlin, uvedl server Balkan Insight.

V Panamě registrova­ná loď Vera Su před 11 dny najela navigační chybou na skály pobřežní rezervace Jalata. Záchranářů­m se z ní mezitím podařilo odčerpat palivo, zbývá však 3 300 tun nákladu, který by v případě potopení mohl zamořit vody Černého moře v této části Bulharska.

Pokud se hnojivo s obsahem karbamidu dostane do vody, může způsobit přemnožení fytoplankt­onu. Ten pak vytvoří toxin, který může znamenat zkázu pro zdejší podmořský život. Ekologické organizace tento týden podle serveru maritime.bg zaznamenal­y až čtyřnásobn­ou koncentrac­i znečištění oproti normálu.

„Největším poškozeným může být zdejší rybolov,“uvedla pro server dnevnik.bg novinářka Vera Staevska. Oceánolog Nikolaj Valčev upozorňuje, že čas jednat se rychle zkracuje s ohledem na příchod špatného počasí koncem týdne, které rozbouří moře, čímž se loď může ještě více poškodit.

Úřady nejdříve uváděly, že je „téměř nemožné“loď vyprostit, a navrhly její rozebrání. Po kritice se nyní pokoušejí plavidlo, do kterého vniká malým otvorem voda, odlehčit přeložením nákladu a vyprostit ho ze dna hlubokého 15 metrů, uvedla stanice BNT. (ČTK)

 ?? ?? Cesta ke dnu Loď Vera Su plná hnojiva je na odpis Foto: Profimedia.cz
Cesta ke dnu Loď Vera Su plná hnojiva je na odpis Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia