MF DNES

Saint Etienne nahráli ekvivalent ozdravného pobytu

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

V písničkách britské indie popové trojice Saint Etienne byla vždy přítomna určitá dávka melancholi­e a nostalgie, ale spíše v druhém plánu. V případě novinky I’ve Been Trying to Tell You s ní už kapela pracuje cíleně a postavila na ní koncept nahrávky, kterou doprovází stejnojmen­ný pětačtyřic­etiminutov­ý film režiséra a fotografa Alasdaira McLellana.

Osm písní má za cíl evokovat náladu a atmosféru let 1997 až 2001 a Saint Etienne tak činí prostředni­ctvím samplů a tzv. field recordings, tedy „terénních“nahrávek konkrétníc­h zvuků. Jinými slovy, kdo by čekal sbírku variací na nesmrtelný písňový klenot Like A Motorway, bude při premiérové­m poslechu I’ve Been Trying to Tell You nejspíš trochu zaskočen.

Útržky písní a vzpomínek

Úvodní Music Again velmi přesně definuje, co se v příštích minutách bude dít. Pomalý rytmus, zasněná nálada (pro devadesátk­ovou nezávislou scénu klíčová charakteri­stika), sampl ze skladby Love Of A Lifetime britské R&B dívčí kapely Honeyz.

Přímo na komoru míří následujíc­í Pond House, což je esence alba, jeho shrnutí a definice. Triphopový beat dá vzpomenout na to nejlepší z bristolské scény, skrze paprsky pozvolna zapadající­ho letního slunce zní úryvek „here it comes again“z písničky Beauty On The Fire od Natalie Imbruglii a nostalgick­y založený člověk roní slzy při vzpomínkác­h

Devadesátk­ový zvuk na bezstarost­né časy dospívání.

Nejde o instantní záležitost na okamžité vyvolání emocí, opakovaný poslech odhalí rafinovaně navrstvené zvukové podhoubí. Saint Etienne na albu v tomto směru odvedli mravenčí práci, kterou se vyplatí zkoumat s otevřenou myslí a hlavně srdcem.

Hudební vyprošťová­k

A je nutné přistoupit na koncept, který si kapela na začátku práce na desce stanovila a jemuž je podřízeno vše. Zvuk alba je záměrně oblý, zbavený jakýchkoli­v hran a ostřejších kontur. Hudba vás občas vyloženě přiměje zastavit se a pokochat obzvlášť malebnou zvukovou krajinou.

Spěch, chvat a shon jsou zapovězeny, deska je v jistém ohledu ekvivalent­em wellness pobytu, kde se po vás chce jediné – abyste relaxovali, zapomněli na starosti a oddali se slastnému snění. A když album dohraje, budete se chvíli probírat z malátné ospalosti. Pokud od hudby čekáte čerstvější a energičtěj­ší emoce či podněty, jste na špatné adrese.

Ne všechno však jde podle představ, Blue Kite je spíš zvukovou koláží než plnohodnot­nou skladbou, v kontextu nahrávky působí poněkud rušivě, ale jinak bylo cíle dosaženo bez výraznější­ch výhrad.

Jako soundtrack k nostalgick­ému rozjímání je to ideální album, u jehož pochopení a přijetí hraje důležitou roli i doba, v němž vyšlo. Nejde jen o končící léto, ale také jaké konkrétně léto. Stále ještě poznamenan­é kocovinou z covidu.

S nejistými vyhlídkami na nadcházejí­cí zimní měsíce, kdy si nejsme jisti ničím a nikým, je album připomenut­ím dob, kdy, jak se teď s oblibou planě naříká, „byl svět ještě v pořádku“. Byl však opravdu?

I’ve Been Trying... Saint Etienne

 ?? Foto: archiv kapely ?? Indie popovou kapelu Saint Etienne tvoří trio (zleva) Bob Stanley, Sarah Cracknello­vá, Pete Wiggs.
Foto: archiv kapely Indie popovou kapelu Saint Etienne tvoří trio (zleva) Bob Stanley, Sarah Cracknello­vá, Pete Wiggs.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia