MF DNES

Básníkova pouť z proletářsk­ého Žižkova na Břevnov

- — Jan Bohata

Nenápadně na počátku října před 120 lety přibyl v knize narození žižkovské farnosti u sv. Rocha nový zápis. Vyučený zámečník Antonín Seifert zde nechal pokřtít svého syna jmény Jaroslav Václav.

Žižkov představov­al první ze zastávek velkého básníka a nobelisty na cestě Prahou. „Pavlačový činžák stál tu smutně a nevábně. Ale celá ulice svažující se k Rajské zahradě byla ošuntělá, smutná a zchátralá,“líčil Jaroslav Seifert ve vzpomínkov­é knize Všecky krásy světa svůj rodný dům v Riegrově, nyní Bořivojově ulici.

Žižkov na počátku 20. století tvořil domov proletářů, rázovitých postaviček, k jakým náležel třeba anarchista Franta Sauer, anebo intelektuá­lů, scházející­ch se na Olšanech u básníka Stanislava Kostky Neumanna a jeho první ženy Kamilly.

Mezi nepříliš zámožné obyvatele Riegrovy ulice Seifertův otec Antonín

zapadl. V matrice v kolonce povolání stojí bankovní úředník. V kanceláříc­h peněžního ústavu v Dlouhé ulici moc času nestrávil. „Vytunelová­ní“Svatovácla­vské záložny v roce 1902 zasáhlo i Antonína Seiferta. Pád velké společnost­i strhl ke dnu menší firmy, což pro něj znamenalo ztrátu práce a úspor. Poté si plácl s hostivařsk­ým malířem Augustinem Barnašem a byt na Karlově třídě, nynější Seifertově, proměnil na obchod s uměním. I ten skončil krachem, sklad obrazů za Velké války zničila sekyra a v kamnech se změnil na otop.

Žižkovské zátiší

„Proboha, Seiferte, dejte to pryč. Nikdy nedovolím, abyste to maloval,“bouřil profesor Marek, učitel výtvarné výchovy gymnázia v Kubelíkově ulici. Káraný student si do malebného vějíře rozložil lahev

Nobelista piva, sklenici a buřta. Zmíněné propriety si donesl jako vzor ke splnění zadaného úkolu, malbě zátiší. „Od této památné chvíle jsem se raději rozhodl psát verše,“vzpomínal básník. Gymnázium mu přineslo i možnost seznámit se zajímavými lidmi, třeba budoucím slovutným žurnalisto­u Františkem Němcem. Novinář, který proslul jako soudničkář, chtěl řešit nevalný prospěch osobitě, demonstrač­ní sebevraždo­u. Tím, kdo jej měl zachránit, se stal Seifert. „Měl jsem sice plno všelijakýc­h námitek, obav a strachu, ale co bych neudělal pro kamaráda,“vzpomínal básník. Němec vyvázl se zdravou kůží a dostal i kýžené dobré vysvědčení. Spolu oba vstoupili též na pole literární. František Němec vydal knihu Sebe i vás, zlomky jednoho verše, Jaroslav Seifert sbírku Město v slzách.

U stolu s malířem Ladou

Studovna Lidového domu v Hybernské ulici a kavárna Union na rohu Národní třídy představov­aly další zastávky básníkovy cesty Prahou. Vlídné prostředí nabídla mladým tvůrcům kavárna Union. „Nepyšnila se skvěle vyzdobenou dvoranou, ale asi deseti malými místnostmi. Společnost malířů, sochařů a literátů sedávala nejraději v nejzadnějš­ím pokoji,“vzpomínal malíř Josef Lada, zdejší štamgast.

K adresám poety dva roky náležel přízemní domek na Pražském hradě u Černé věže. V tísnivých časech v červnu 1938 se přestěhova­l na Břevnov do ulice U Ladronky. Tehdy šlo o romantický kout s výhledem na Říp, kde zpívali ptáci a kam se chodilo na konvalinky a do hostince Na Marjánce. „Netrvalo dlouho a před okny se objevila řada štíhlých protiletad­lových děl,“vzpomínal básník.

Tady přečkal temná léta okupace i ostrou kritiku, jejímž terčem se stal v 50. letech. S jeho zdejším pobytem jsou spojeny také další význačné události, například podpis Charty 77. V roce 1984 se zde dozvěděl o největším ocenění, udělení Nobelovy ceny za literaturu.

V břevnovské­m klášteře sv. Markéty se Praha s básníkem rozloučila v roce 1986.

 ?? Foto: archiv ČTK ?? Básník Jaroslav Seifert se narodil před 120 lety.
Foto: archiv ČTK Básník Jaroslav Seifert se narodil před 120 lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia