MF DNES

Derby číslo 300. Jak největší zápas vnímají pamětníci?

-

Nejméně 100 fotbalovýc­h derby v součtu viděli určitě. Na vlastní oči. Pamětníci, vypravěči, fanoušci. Pánové, kteří zasvětili život velkému „S“a napsali o něm knížky. František Prückner, Sparta. Václav Petrák, Slavia.

Jak berou zítřejší derby číslo 300?

Když se řekne derby?

Prückner: Perla sezony. Jen se mi nelíbí, když se z něj dělá setkání nepřátel. Souboj hecířů, ne bitkařů. I když už jsem starý dědek, dojímá mě fanouškovs­ké propojení, které bývalo dřív.

Petrák: Zvýšení tepové frekvence na hranici infarktu. V případě vítězství těžko definovate­lný pocit uspokojení. Naštěstí v posledních letech můj srdeční sval moc netrpí.

Nejlepší derby?

Prückner: Asi hned to první, které jsem jako gymnazista viděl. Na jaře v devětapade­sátém, i když pro Spartu neskončilo dobře. Vedli jsme díky Vencovi Maškovi, který zrovna povýšil z dorostu. Pak jsme s Maškem v sestavě snad desetkrát v řadě derby vyhráli.

Petrák: Pro nás, sešívané pamětníky, čtvrté září pětašedesá­t, Strahov. Padesát tisíc diváků, epochální atmosféra. Znovuzroze­ná Slavia se vrací do ligy a hraje proti mistrovi. Výborný mač. Jedním slovem fantazie.

Nejhorší?

Prückner: V poslední době se mi nelíbilo žádné, my sparťané trpíme. Největší šok jsem zažil před třemi lety, kdy jsem na Letnou nemohl a ani jsem nestíhal začátek v televizi. Venku zima, sněhová vánice, zapínám obrazovku a zírám: Vedeme 3:0. A nakonec remíza.

Petrák: Květen 2000, debakl na

Letné 1:5 a navrch sparťanská oslava titulu. Jako přímý účastník, coby kustod Slavie, jsem si to vychutnal až do dna. Asi nejhorší výkon Slavie v derby, a že jich pamatuju. I po dvaceti letech mě výkony některých našich plejerů přijdou přinejmenš­ím zajímavé.

Nejdivočej­ší?

Prückner: Spíš se mi vybavují nešťastné úrazy. Březen 1978 a slávista Cipro ukončuje kariéru Buškovi, přerazil mu nohu. Nebo podzim 1999: náš Gabriel zlomil nohu našemu Labantovi. Hrozivý zážitek.

Petrák: Říjen dvaaosmdes­át na Spartě. Prohrávali jsme, šli do deseti. Dostali jsme druhý gól, pak vyrovnali na 2:2, dostali jsme třetí gól, srovnali znovu a Vlasta Petržela běžel sám na bránu.

Největší persona derby?

Prückner: Sparťan století Andrej Kvašňák. Ten vyčníval postavou, lišáctvím, humorem, technikou. Kolik zápasů dokázal obrátit, když jsme nebyli lepší. Vždycky tým zfanatizov­al.

Petrák: Vybrat jednoho hráče je velice těžké. Z těch, které pamatuju, bych sestavil celý mančaft. Vrátím se však do doby obrození a říkám: Jiří Hildebrand­t.

Co znamená číslo 300?

Prückner: Derby prožívám pořád stejně, jen už po gólu nevyskočím tak vysoko. A nevyvádím jako kdysi, kdy jsme s kamarády měli doupě na dřevěné tribuně a volávali: „Zavolejte uklízečku, soudce vidí ho..o!“

Petrák: Z pohledu dějepisu znamená třístovka především obrovskou tradici. A pro mě osobně? Vítězství v derby je vždycky na prvním místě. Ať to derby nese číslo 29, nebo 2029. — David Čermák, Jan Palička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia