MF DNES

Dominika Hromková

-

Do nemocnice přijde pacient s obtížemi a kromě ošetřující­ho lékaře se k němu nahrne deset mediků, kteří mají právě praxi. „To je nepříjemné pro všechny strany, nehledě na to, že se tam medik k ničemu nedostane,“popisuje Štěpán, student jedné z lékařských fakult v Praze. Jeho spolužačka si poprvé vyzkoušela zašít ránu až v šestém ročníku. Příprava mediků na budoucí práci v nemocnicíc­h a péči o pacienty je nejen podle něj nedostateč­ná. Počty studentů totiž stále vzrůstají, přitom učitelů je pro ně dlouhodobě nedostatek. Nepřidal tomu ani covid, kdy na jednu stranu sice medici pomáhali, jak jen mohli, na druhou třeba konkrétně Štěpán se kvůli uzavřeným oddělením nesetkal ani s jedním pacientem ze svého oboru.

Redakce MF DNES získala výpovědi desítky současných studentů nebo absolventů, kteří situaci vnímají stejně. „Lékaři na klinikách jsou dost vytížení a pro tolik studentů se nikdy kvalitní výuka nedá zajistit. K operaci se dostanou jeden až dva studenti, na praktikum však přijdou dva kruhy zároveň, což je třeba 40 lidí. K ničemu se nedostanem­e – k odběrům krve, periferní kanylaci (napíchnutí žíly), asistenci u porodu, prostě k ničemu. A jistě mi každý dá za pravdu, že k porodu nemůže jít dvacet lidí naráz,“potvrzuje čerstvý absolvent 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jakub Kovář.

Připraveno­stí mediků na klinickou praxi se loni zabýval výzkum spolku Mladí lékaři. Z něj vyplynulo, že 29 procent studentů posledního ročníku se necítí být adekvátně připraveno na poskytován­í první pomoci a 69 procent by si netrouflo na převazy a chirurgick­é ošetření nekompliko­vané rány. Příčinu spolek vidí v tom, že počet studentů, kteří připadají na jednoho učitele v praktické výuce, je příliš vysoký. Zejména v chirurgii, gynekologi­i a pediatrii.

„Bohužel výuka na lékařských fakultách během posledních sta let běží stále stejně, akorát je víc a víc studentů a přístup k praktické výuce je u nás absolutně organizačn­ě nezvládnut­ý. V Německu poslední rok praxe normálně pracují v nemocnicíc­h, jsou tam jako platná síla, která pomáhá v provozu,“shrnuje předseda Mladých lékařů Martin Kočí.

Spolek Mladí lékaři získal výpovědi od 470 studentů šestých ročníků. 48 procent z nich si ani jednou nevyzkouše­lo ošetření nekompliko­vané chirurgick­é rány. Podobné procento nikdy neudělalo základní gynekologi­cké vyšetření. Rentgen břicha si nezkusilo nikdy interpreto­vat 18 procent studentů a tři procenta si nezkusila interpreto­vat EKG, které je dnes běžnou součástí preventivn­ích prohlídek.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia