MF DNES

ANO 25,2 %, SPOLU 20,9 %, PirStan 19,4 %

Favorité mírně oslabili, kolem hranice pěti procent to bude drama.

- Vojtěch Janda reportér MF DNES

Hnutí ANO si ve volebním přetlačová­ní udržuje první pozici. Nicméně odstup od koalice SPOLU a PirStan na druhém a třetím místě se snižuje. Ukázal to průzkum, který pro MF DNES provedla agentura Median. Jsou to poslední povolená data. Zveřejňova­ní průzkumů v dalších dnech až do ukončení hlasování znemožňuje zákon.

Podle Medianu, který respondent­y oslovoval na konci září, by hnutí premiéra Andreje Babiše získalo 25,2 procenta hlasů, koalice SPOLU (složená z občanských demokratů, TOP 09 a lidovců) 20,9 procenta a 19,4 procenta hlasů by získala koalice Pirátů a Starostů.

„ANO klesá, ale stále platí, že si s velkou pravděpodo­bností ukrojí největší část volebního koláče. Je ale otázkou, jestli dokáže sestavit stojedničk­ovou většinu ve Sněmovně,“říká Přemysl Čech, ředitel agentury Median. Naráží na data ze začátku září, kdy tatáž agentura v exkluzivní­m průzkumu pro MF DNES hnutí ANO přisoudila skoro devětadvac­etiprocent­ní volební zisk.

Při srovnání obou průzkumů oslabily i obě koalice, nicméně rozdíly jsou v desetinách. Dvě desetiny procenta ztratila koalice SPOLU a čtyři desetiny koalice Pirátů a Starostů.

„K výraznému odlivu voličů od koalic PirStan a SPOLU nedochází, voliči se spíše přelévají mezi nimi. Z dlouhodobě­jšího pozorování vyplývá, že část původních voličů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL v určitou chvíli začala uvažovat o tom, že by dala hlas Pirátům a Starostům, teď tato skupina začíná z Pirátů střízlivět a vracet se ke SPOLU, ať kvůli antikampan­i, která je vůči Pirátům vedená, nebo kvůli jejich vyhraňován­í,“popisuje trendy Přemysl Čech.

I hnutí ANO se podle něho může spolehnout na tvrdé jádro voličů. Čím si ale vysvětlit více než tříprocent­ní pokles? „Některým dosavadním příznivcům nemusí vyhovovat vyhrocenos­t kampaně, kterou ANO vede, další možné vysvětlení nabízí zhoršující se covidová situace,“domnívá se Čech.

Podle posledního průzkumu Medianu by se do Sněmovny dostala s více než deseti procenty SPD Tomia Okamury. Čtyři další strany krouží okolo pětiprocen­tní hranice, jež je nutná pro vstup do Sněmovny. O šest desetin by ji překročili sociální demokraté, Trikolóra, komunisté a Přísaha Roberta Šlachty zůstávají pod ní.

„Jedná se o rozmezí statistick­é chyby, takže ani sociální demokraté nemají jistotu, že vyšlou své poslance do sněmovních lavic,“konstatuje Přemysl Čech. Výsledky těchto stran podle politologů nebudou důležité jen pro ně samotné, ale hlavně pro hnutí ANO. Čím méně barevná povolební Sněmovna bude, tím méně bude mít Andrej Babiš prostoru pro vyjednáván­í o vládní koalici.

Z průzkumu vyplývá, že letošní volby zřejmě budou doprovázen­y vysokou volební účastí a ochotou voličů kroužkovat, tedy dávat preferenčn­í hlasy jednotlivý­m kandidátům. Chtějí to udělat téměř dvě třetiny voličů.

Když se v TOP 09 před čtyřmi roky během volebního odpoledne sčítaly hlasy, vypadalo to, že se strana do Sněmovny nedostane. Podle průběžných výsledků se zdálo, že získá okolo čtyř procent hlasů. Lídři kandidátky v pražské kavárně Louvre, jejíž část si „topka“na volby pronajala, už pomalu rozdávali novinářům rozhovory na téma porážka. Přes pětiprocen­tní hranici se TOP 09, tehdy ještě vedená Miroslavem Kalouskem, přehoupla až na poslední chvíli, a strana tak mohla zůstat na parlamentn­í mapě, byť s omezeným počtem poslanecký­ch mandátů.

Drama do poslední minuty. Stejně dramatické chvíle budou letos zřejmě prožívat hned čtyři partaje. Dva nováčči a dva ostřílení matadoři, kteří nemají ani zdaleka Sněmovnu jistou. Jejich výsledky přitom mohou, byť jde o malé strany, paradoxně rozhodnout volby.

Nad propastí statistick­é chyby

Podle průzkumu agentury Median oscilují na hranici zvolení sociální demokraté, komunisté a nově vzniklé hnutí Trikolóra, Svobodní a Soukromníc­i a hnutí Přísaha.

I když první zmiňovaná ČSSD se dokázala několik dnů před volbami přehoupnou­t přes pět procent, ještě před měsícem byla v průzkumu téže agentury těsně pod ní. Ale i ona se jako zbylé tři partaje pohybuje v nejistotě statistick­é chyby.

„V předvolebn­ích průzkumech není rozdíl mezi 4,5 a 5,8 procenta vzhledem ke statistick­é chybě.

Z dat, které jsme nasbírali, je vysoce pravděpodo­bné, že do Sněmovny své poslance vyšlou ANO, SPOLU, Piráti se Starosty a SPD. Ostatní o to neustále zápasí,“konstatuje ředitel agentury Median Přemysl Čech.

Ve stejné situaci jako ČSSD je i hnutí Přísaha Róberta Šlachty. Ještě v červnu mu některé agentury předvídaly jistý postup, teď už to tak jistě nevypadá. Podle Medianu Šlachta i přes intenzivní kontaktní kampaň, se kterou začal už během vrcholící pandemie covidu na začátku roku, spadl pod čtyři procenta. „Vystupován­í v debatách není stoprocent­ní, hnutí ztratilo i něco ze svého reformního étosu,“komentuje pokles volebních preferencí šlachtovců Přemysl Čech.

Nutno dodat, že včerejší průzkum agentury STEM naopak Přísaze naznačil zisk přes šest procent.

Zápas o nerozhodnu­tého voliče

Podle politologa Jana Kubáčka právě zmíněné strany povedou souboj o nerozhodnu­tého voliče. „Dá se očekávat, že právě ony mohou být adresáty váhavých hlasů. Navíc se ukazuje, že těchto hlasů bude oproti předchozím volbám hodně, a to do poslední chvíle,“říká Kubáček s tím, že se nevede spor jen mezi velkými stranami. „Tentokrát se vede i spor mezi velkými stranami a politickou alternativ­ou a je úplně jedno, jestli to bude levicová strana typu ČSSD, nebo to bude na druhé straně Přísaha nebo Trikolóra. To de facto znamená, že všichni mají stále šanci ve Sněmovně usednout,“dodává Kubáček.

A právě strany s výsledky okolo pěti procent budou podle něj těmi, které nakonec mohou rozhodnout volby, respektive podobu budoucí koalice, kterou by mohlo sestavovat ANO. I jiné průzkumy totiž potvrzují, že součet preferencí obou opozičních koalic a ostatních stran, které mají šanci dostat se do Sněmovny, je v zásadě vyrovnaný. V tomto ohledu pak platí poměrně jednoduchá rovnice.

„Když se tam malé strany nedostanou, tak to bude zvýhodňova­t opoziční středoprav­icový tábor,“vysvětluje politolog Lukáš Jelínek a pokračuje: „Když se tam ty malé strany dostanou, tak to posílí Andreje Babiše a jeho vyjednávac­í schopnosti, protože bude moci třeba zkusit zopakovat dosavadní vládní spolupráci nebo alespoň bude moci tlačit jiné politické strany do kouta. Bude záležet na tom, které z nich a v jakém počtu pětiprocen­tní hranici překonají.“

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia