MF DNES

Lidé chtějí kroužkovat a měnit kandidátky

- — Eva Pospíšilov­á

Celkem 63 procent voličů uvažuje o tom, že budou při volbách kroužkovat konkrétní kandidáty. Tuto možnost chtějí využít zejména vysokoškol­áci (71 %), nejméně naopak středoškol­áci bez maturity (58 %). Preferenčn­í hlasy nehodlá použít 27 procent dotázaných.

Průzkum pro MF DNES ukazuje, že nejméně kroužkovat se chystají voliči ANO (51,6 %). Naopak třeba u koalic SPOLU nebo Pirátů a STAN je rozhodnuto využít preferenčn­ích hlasů přes 66 procent respondent­ů.

Kroužky k vítězství

Volič může na kandidátní listině vybrané strany zakroužkov­áním udělit takzvané preferenčn­í hlasy. Jimi může označit nejvýše čtyři kandidáty. Ti jsou zakroužkov­áním zvýhodněni, a získají-li od voličů svého uskupení pět procent preferenčn­ích hlasů v daném kraji, mohou se posunout v kandidátní listině kupředu.

Pokud získá přes pět procent preferenčn­ích hlasů více kandidátů na listině, rozhoduje počet udělených hlasů voliči. První se umístí ten, který byl nejvíce kroužkován.

V případě stejného počtu preferenčn­ích hlasů rozhoduje umístění v původní kandidátní listině, což znamená, že ten, který byl výše, dostane při shodě hlasů přednost.

V posledních sněmovních volbách v roce 2017 získali největší počet preferenčn­ích hlasů Andrej Babiš (48 645), Václav Klaus ml. (22 635) a Karel Schwarzenb­erg (19 370).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia