MF DNES

Ať vládne opozice, ale i Babiš

- — Eva Pospíšilov­á

Je to paradox. Nejpřijate­lnější povolební koalicí jsou pro největší část Čechů Piráti se STAN a SPOLU. Nejvíc dotázaných ale buď neví, koho by chtěli za premiéra, nebo si přímo přejí současného ministersk­ého předsedu Andreje Babiše (ANO).

Nerozhodná je v otázce premiéra čtvrtina lidí. Babiše by za premiéra chtělo osmnáct procent. „Ukazuje to, že spousta lidí sice volí kontra Andrej Babiš, ale není spokojená s nominacemi Ivana Bartoše nebo Petra Fialy na premiéra,“vysvětlil paradox průzkumu MF DNES politolog Jan Kubáček.

A jeho kolega Lukáš Jelínek k tomu doplnil: „Andreji Babišovi hraje do karet i to, že ho jako relativně úspěšného premiéra vnímají přinejmenš­ím voliči stran, které podporoval­y tuto vládu. Na druhou stranu opoziční strany nenabídly žádnou silnou politickou figuru, která by byla natolik přesvědčiv­á a dokázala k sobě stáhnout sympatie veřejnosti jako právě Babiš.“

Lídři koalic SPOLU a Pirátů se STAN se umístili na druhém a třetím místě za Babišem. Fiala s výsledkem 12 procent, Bartoš s jedenácti procenty.

Povolební koalice Pirátů, STAN a SPOLU by byla nejpřijate­lnější pro 28 procent oslovených. Podle průzkumu ji častěji preferují mladí lidé mezi 18 až 24 lety a 25 až 34 lety. Zmiňují ji lidé s maturitou, vysokoškol­áci nebo studenti a podnikatel­é. „Spousta lidí sice bude volit SPOLU nebo Piráty se STAN, ale už moc neřeší, kdo by měl být příštím premiérem. Takže je vlastně úspěch, že voliči jako nejpřijate­lnější povolební vládu vnímají vládu dvou středoprav­ých koalic,“doplnil k tomu Jelínek. A Kubáček dodal, že existuje sice vysoký odpor vůči Andreji Babišovi, ale i jeho odpůrci uznávají, že je razantní, že se s tím v uvozovkách nepáře a umí se rozhodovat. Zatímco Fiala působí pro mnohé pořád jako akademik a Bartoš je zase pro řadu voličů ještě moc nezkušený.

„Pro Andreje Babiše to vlastně může být vzkaz, že pokud ještě tento týden pojme jako referendum o premiérovi, tak může na svou stranu získat část potenciáln­ích voličů,“uzavřel Kubáček.

V přijatelno­sti povolebníc­h koalic se na druhém místě průzkumu umístila koalice ANO s ČSSD a komunisty. Třetí byla koalice ANO a SPD s podporou menších stran.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia