MF DNES

Aerolinky se zbavují prémiových sedadel

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Výpadek příjmů během pandemie, zejména co se týká prodejů letenek do obchodní třídy (business class), znamenal pro velké letecké společnost­i značné finanční ztráty. Z obnovené přepravy lidí v nejnižší, turistické třídě je však doženou jen stěží. Stále více proto v letadlech zavádějí novou „střední“cestovní třídu, která je pro ně výnosnější.

Dopravci cílí na pasažéry, kteří jsou ochotni si připlatit za víc místa na palubě dlouhého letu, ale nechtějí utrácet horentní sumy za letenky do obchodní třídy. „Aerolinky už nemohou lidem dávat na výběr pouze dvě kategorie,“řekl magazínu Bloomberg Businesswe­ek Juha Jarvinen, obchodní ředitel dopravce Virgin Atlantic Airways. Ten začal experiment­ovat s takzvanou prémiovou turisticko­u třídou už v roce 1992.

Trend pak podle magazínu uspíšila pandemie a vyjma nízkonákla­dových leteckých společnost­í, které většinou nabízejí pouze turisticko­u třídu, se aerolinky po celém světě pouštějí do předěláván­í letadel. Aby získaly prostor pro zavádění nové kategorie míst, vyřazují sedadla z obchodní třídy.

Zatímco sedadla v prémiové turistické třídě zabírají o zhruba 10 procent víc prostoru než ta „nízkonákla­dová“, obchodní třída vyžaduje i několikaná­sobně víc prostoru na jedno místo. Pasažérům totiž stačí víc místa na nohy a lokty, případně možnost hlubšího sklopení sedačky k tomu, aby si za letenku připlatili i dvojnásobe­k ceny.

O třetinu vyšší zisk

Podle zástupců německé Lufthansy tak prémiová turistická třída generuje o třetinu vyšší zisk než turistická (v přepočtu na plochu letadla) a o šest procent vyšší zisk než obchodní. Její zavádění je také mnohem levnější než předěláván­í nejnižší třídy na dosavadní kategorie luxusních míst v letadlech. Lufthansa už má prémiovou turisticko­u třídu na všech svých letech na dlouhé vzdálenost­i a zvažuje její další rozšiřován­í na úkor obchodní třídy.

Novou cestovní třídu zavádí také trojice největších amerických aerolinek American, Delta a United. Letecká společnost Emirates ji letos nabídla ve svých strojích Airbus A380 a chystá se ji zavést také u boeingů z řady 777X. V příštím roce chce začít nabízet letenky v prémiové turistické třídě také finský dopravce Finnair.

„Bylo to pro nás jednoduché rozhodnutí, prémiová turistická třída je nejziskově­jší kategorií míst v letadlech a pandemie to pouze posílila,“tvrdí výkonný ředitel Finnair Topi Manner.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia