MF DNES

Oděvní firmy stěhují výrobu blíž a sázejí na letadla

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Italská módní značka Benetton přesune výrobu svého oblečení z Asie blíž Evropě. Důvodem jsou neustávají­cí problémy v dlouhých dodavatels­kých řetězcích. Lodní doprava se firmám značně prodražuje a navíc se dodávky neustále zpožďují. Jiné značky řeší nesnáze v globální logistice tím, že využívají mnohem dražší leteckou dopravu.

Před pandemií šlo o standardní obchodní model módních řetězců: Za minimální náklady se v Bangladéši nebo v jiné asijské zemi vyrobily oděvy a potom se vezly na obřích kontejnero­vých lodích až do Evropy. Jenže pandemie lodní dopravu značně ztížila a navíc několikaná­sobně zdražila.

Deset tisíc za kontejner

Průměrná cena přepravy kontejneru v létě překročila cenu 10 tisíc dolarů (220 tisíc korun). Ještě před rokem se přitom pohybovala okolo dvou tisíc dolarů (44 tisíc korun), vyplývá z globálního indexu Freightos.

Oděvní značky mají několik možností, jak ze situace vybruslit. Například sportovní značka Lululemon, americká oděvní firma Gap nebo řetězec Kohl’s se chtějí zejména v přicházejí­cí vánoční sezoně zaměřit na leteckou dopravu svého zboží. Ta však může být až osmkrát dražší než přeprava lodním kontejnere­m, píše agentura Reuters.

Jiné společnost­i, jako například italský Benetton nebo německý Hugo Boss, chtějí dlouhodobě­jší řešení, a proto plánují přesouvat výrobu oblečení z dalekých asijských krajin blíž Evropě.

Benetton bude stěhovat produkci například do Srbska, Chorvatska, Turecka, Tuniska a Egypta. Cílem firmy je snížit objem asijské výroby na polovinu do konce roku 2022. „Je to strategick­é rozhodnutí, chceme mít větší kontrolu nad výrobním procesem a také nad náklady za dopravu,“uvedl generální ředitel společnost­i Benetton Massimo Renon.

Podle jeho slov firma už letos přesunula více než deset procent své produkce ze zemí, jako je Bangladéš, Vietnam, Čína a Indie.

Ve srovnání se středomořs­kými zeměmi, kam chce Benetton výrobu přesouvat, jsou výrobní náklady ve Vietnamu či Bangladéši stále o zhruba 20 procent nižší. I přesto se Benettonu produkce v Asii nevyplatí, myslí si Renon. Důvodem jsou kromě dražší lodní dopravy také dlouhé a nejisté dodací lhůty. Oděvy dnes v přepravníc­h kontejnere­ch putují z Asie až osm měsíců.

Přesun šatů z Egypta do skladů a obchodů v Evropě by měl Benettonu zabrat dva měsíce. V případě vlněných oděvů, které firma vyrábí v Srbsku a Chorvatsku, může doprava na cílový trh trvat jen čtyři až pět týdnů, což je pro oděvní značku i konkurenčn­í výhoda.

Značky chtějí držet krok s dobou

Kratší doba dopravy a větší možnost dohledu nad celým procesem produkce by měla značkám umožnit lépe reagovat na to, co je zrovna „in“a co se zrovna nejvíc prodává. V podobném duchu přemýšlí i generální ředitel německé firmy Hugo Boss Daniel Grieder.

Společnost Hugo Boss má vlastní závod v Turecku, části obuví vyrábí v Itálii a obleky na míru šije v sídle v německém městě Metzingen. V případě této firmy tak zřejmě půjde hlavně o zvýšení továrních kapacit v Evropě a snížení kapacit v Asii.

Podle poradenské firmy AlixPartne­rs lze očekávat, že poté, co značky přesunou výrobu blíže k Evropě, zpátky do Asie se už vracet nebudou. Posun směrem k více regionální­m nebo dokonce národním dodavatels­kým řetězcům má mít dlouhodobě­jší charakter.

A zároveň konečná cena výrobku už není pro zákazníka tak důležitá jako dříve. Jak uvádí Renon, spotřebite­lé v současné době upřednostň­ují kvalitu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia