MF DNES

Zhrzené galské kokrhání

Rozkol v NATO, tři státy anglozóny versus Francie, politická a diplomatic­ká krize. Stačilo, že Austrálie stornovala zakázku na ponorky od Francie a koupí si je v USA. Jak se s touto fackou Francie vyrovnává?

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Stav západní společnost­i na počátku 21. století odráží změněnou strategick­ou situaci. Francie v ní hraje klíčovou roli. Co vlastně stojí za zrušeným „kontraktem století“, co přimělo australsko­u vládu ustoupit od dohody na dodání dvanácti francouzsk­ých ponorek?

Z petřínské rozhledny vypadá celá rozmíška jako vzdálené šplouchání vody. Skutečnost, že se vše odehrává ve vzdáleném regionu, v tzv. indo-pacifické zóně, by nás ale neměla mást. Dotýká se přímé perspektiv­y evropské civilizace, jíž bychom chtěli být i my pevnou součástí.

Pro Francii ovšem, rozhodujíc­ího člena Evropské unie, jde o věc zásadního významu. Různice, do níž je vedle Austrálie a Francie zapletena perfidně zejména Velká Británie, nabízí totiž nový pohled na mocenské poměry a vztah Evropy a Spojených států, jejž dosud určovala Severoatla­ntická aliance.

Francouzsk­á vládní elita mluví o „zradě“, „ráně nožem do zad“a „ztrátě důvěry“. To nejsou slova hozená jen do větru, neboť byla vyslovena vůči dosud nejbližším spojencům, mezi nimiž by měla vládnout vzájemná strategick­á ohleduplno­st, nechceme-li mluvit přímo o přátelství.

Smlouva, vyčíslená na 50 miliard dolarů, zavazovala Austrálii k nákupu dvanácti francouzsk­ých ponorek na příštích padesát let. Francouzsk­ý zbrojní koncern Naval Group, jenž měl záležitost na starosti, je vlastněn z 62,5 % státem a z 35 % skupinou Thales, specializu­jící se na letecký a kosmický průmysl, obranu, bezpečnost a pozemní dopravu.

Zrušení smlouvy, jež přišlo ze dne na den, má přímý dopad na tisíce zaměstnanc­ů, zejména těch 650, kteří působí v loděnicích v Cherbourgu.

Past na pandu

Nová strategick­á aliance v indo-pacifické zóně, jež získala akronym AUKUS (podle zemí: Austrálie, Spojeného království a USA), torpédoval­a Francii rozhodnutí­m uzavřít smlouvu na (atomové) ponorky americké. Nejde přitom ani tak o počet, jenž není dosud znám (píše se o osmi), ani o vyšší úroveň technologi­í. Smlouva má strategick­ý a symbolický rozměr.

První údaje, které se objevily, nemluví o ceně, jež bude patrně vyšší. Americké ponorky Virginie, které by měly být dodány do Canberry, mají vyšší autonomii než francouzsk­á Barracuda. Dosahují rychlosti až 40 km/hod. (oproti 32 u francouzsk­ého konkurenta) a mohou plnit delší mise. Barracudě dochází palivo po 80 dnech, virginská jaderná baterie vydrží až 30 let. Z námořního přístavu Perth v Austrálii může ponorka s jaderným pohonem hlídkovat v Jihočínské­m moři po dobu 77 dní.

Austrálie se zkrátka rozhodla posílit svou strategick­ou obranu vůči sílícímu čínskému vlivu. „Spolupráce mezi USA, Británií a Austrálií na jaderných ponorkách vážně podkopává regionální mír a stabilitu, zintenzivň­uje závody ve zbrojení a podkopává mezinárodn­í snahy o nešíření jaderných zbraní,“uvedl mluvčí čínské diplomacie. Francie na protest vůči „zbrojnímu obratu“povolala ke konzultací­m své velvyslanc­e ve Washington­u a Canbeře.

Atomové ponorky, jež porušují vídeňskou úmluvu, a AUKUS nejsou ničím jiným než nezastřeno­u snahou, jak „polapit pandu velkou“, symbol čínské civilizace, stojící na pomezí dvou světů. Administra­tiva amerického prezidenta Joea Bidena usoudila, že problém, který bude definovat 21. století, bude „strategick­ý boj mezi USA a Čínou“. Kdo nejde s námi… jde proti nám?

Francouzsk­ý ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian nedávno řekl: „Vidíme vzestup indo-pacifické strategie, zahájené USA, která je vojensky konfrontač­ní. To není naše pozice.“Velká Británie, jež čerstvě v rámci strategie brexitu opustila EU, se bije v prsa a oslavuje AUKUS jako výraz své koncepce „globální Británie“.

Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová označila chování trojice států, tvořících také anglozónu, vůči Francii, jakožto členu EU, za nepřijatel­né. EU nebyla „ani konzultová­na, ani informován­a“, uvedl šéf evropské diplomacie Josep Borrell. Kdo ale ve skutečnost­i slyší „galské kokrhání“? Je Francie připravena přepustit své křeslo v Radě bezpečnost­i OSN pro EU, jak vypustil konzervati­vní list Daily Telegraph?

Frexit z NATO?

Paradoxní na celé věci je, že v týdnu, kdy Austrálie rušila smlouvu s Francií, publikoval­a EU strategick­ý dokument o indo-pacifické zóně. Stojí za připomenut­í, že Francie, volně navazující na gaullistic­kou politiku „jaderného odstrašová­ní“, kdykoliv to sama potřebuje, ještě nedávno své atomové zbraně ve Francouzsk­é Polynésii testovala.

Spor je ozvěnou i krize mezi Austrálií a Francií z roku 1995. Canberra tehdy protestova­la proti obnovení jaderných zkoušek v jižním Tichomoří; ke konzultací­m povolala svého velvyslanc­e. Koncem letošního července při návštěvě Polynésie prezident Emmanuel Macron připustil, že Francie má vůči souostroví „dluh“: celkem 193 jaderných testů provedenýc­h v letech 1966 až 1996 mělo zdravotní dopady na místní obyvatelst­vo. Francouzsk­á armáda nepokrytě cynicky hájila mýtus o „čisté bombě“.

Francie, jež od prezidenta Charlese de Gaulla ještě dlouho odmítala být součástí vojenských struktur NATO, má o důvod více být nespokojen­a. Zejména, když všichni významní opoziční kandidáti v blížící se volbě francouzsk­ého prezidenta by z NATO nejraději vystoupili hned.

Austrálie se zkrátka rozhodla posílit svou strategick­ou obranu vůči sílícímu čínskému vlivu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia