MF DNES

Nová pravidla omezí restauračn­í zahrádky

Nový manuál od příští sezony určí podobu zahrádek v centru, malé domky a markýzy zmizí, povolené budou jen stolky se židlemi a slunečníky. Někteří restauraté­ři jsou proti a chtějí se soudit.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Masivní zástěny, masivní nábytek nebo pult se zázemím restauračn­ího personálu na ulicích a volných prostranst­vích města. Takové restauračn­í zahrádky by podle nového manuálu, který vydal magistrát, měly do příští sezony z památkové zóny a rezervace zmizet. Správný přístup budou představov­at lehké stolky a židle opatřené nejvýše slunečníky. Zástěny budou mít omezenou výšku a jejich hlavní funkce bude pomoci nevidomým, aby nebloudili mezi stolky.

Hledání rovnováhy

Část provozovat­elů se novým pravidlům brání. Praha ale ze svého postoje slevit nechce. „Restauračn­í zahrádky jsou vítaným oživením veřejného prostoru. Je příjemné sedět na čerstvém vzduchu, popíjet kávu a pozorovat ruch města. Zároveň se nesmí zapomínat na to, že ulice a náměstí jsou především místem pro pohyb a setkávání lidí. Proto je potřeba hledat rovnováhu,“říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Jedním z těch, kteří proti novým pravidlům protestují a chtějí se kvůli nové regulaci soudit, je i Dana Křivánková-Klisáková, která provozuje zahrádku na Malém náměstí v centru, nedaleko magistrátu.

„I s kolegy, kteří provozují další zahrádky na Starém Městě, se této problemati­ce věnuji už rok a půl. Město s námi během přípravy pravidel téměř nekomuniko­valo a všechna jednání jsme museli svolávat my sami jako podnikatel­é. Pro nás jsou nová pravidla likvidační,“vysvětluje Křivánková-Klisáková.

Podle Andrey Holasové z pražského pracoviště Národního památkovéh­o ústavu představuj­í předzahrád­ky problém a častým nešvarem jsou například slunečníky zavrtané v historické dlažbě. „Po zjištění okolností, pokud došlo k porušení památkové ochrany, máme ze zákona pravomoc podat na magistrát návrh na zahájení sankčního správního řízení,“vysvětluje Holasová.

Právě kvůli zmíněným slunečníků­m se restauraté­rka Křivánková-Klisáková podivuje nad tím, proč nová pravidla zásadním způsobem omezují markýzy, které považuje za vhodnější alternativ­u ke slunečníků­m. Pokud slunečníky nejsou ukotvené v dlažbě, mohou vlivem poryvu větru podle podnikatel­ky odletět a zranit například hosty restaurace.

Magistrát chce zahrádky pevně podchytit, zaměřit se na ně více než památkáři. Podle Kristýny Drápalové, která se o manuál a pravidla předzahrád­ek jménem města stará, skončí dlouhé období benevolenc­e, během kterého byla řada zahrádek v centru legální jen napůl. „Už teď musejí mít všechny stanovisko památkářů, které často ani nemají nebo ho porušují,“vysvětluje Drápalová. Podle ní je vymáhání pravidel památkáři extrémně složité. Nový manuál se bude vztahovat na pronájmy od městské firmy Technická správa komunikací (TSK) nebo od magistrátn­ího odboru majetku, ve volnějším režimu proto i nadále zůstanou například restauračn­í zahrádky ve vnitrobloc­ích obytných domů a na soukromých pozemcích.

Posezení na dlažbě

Část rozzlobený­ch restauraté­rů je sdružena v Hospodářsk­é komoře Prahy 1. „Uznáváme, že je důležité, aby Praha byla hezká. Musí ale existovat vzájemné pochopení. Nemluvím o minulé sezoně, ale jinak každý rok městu zahrádky přinesly 170 milionů korun a to není malá částka. Město se snažíme přesvědčit, aby vynaložilo odpovídají­cí úsilí a v rámci dohodovací­ho řízení se úředníci přišli přesvědčit, jaké jsou pro provozován­í zahrádek vhodné podmínky. Když dáte na pražskou dlažbu židli, stolek a slunečník, asi si kvůli nerovnoste­m moc neposedíte,“říká místopředs­eda Hospodářsk­é komory Prahy 1 Filip Dvořák.

Podle Kristýny Drápalové z magistrátu ale nebude platit absolutní zákaz takzvaných pódií a podest, které mají na předzahrád­kách vyrovnávat terénní nerovnosti. „Při sklonu terénu pět centimetrů na jeden metr a vyšším, budou pódia povolena. Stejné je to, pokud předzahrád­ka pokračuje z chodníku na místo parkovacíh­o stání, nerovnost terénu půjde dorovnat podestou,“vysvětluje Drápalová. Počítá s tím, že se provozovat­elé ohrožených předzahrád­ek budou chtít soudit.

„Oni například tvrdí, že o nových pravidlech mělo rozhodovat pražské zastupitel­stvo a nikoli jen rada. A to kvůli celkové hodnotě všech smluv, které se týkají předzahrád­ek. Tento trik už zkoušeli různí podnikatel­é i v minulosti. Jde čistě jen o zdržovací manévr. Nejvyšší správní soud už v podobných věcech několikrát rozhodl ve prospěch Prahy,“dodává Drápalová.

 ?? ?? Zástavba u orloje Zahrádky nemají překážet chodcům nebo například bránit ve výhledu na významné památky. Ilustrační foto: Tomáš Krist, MAFRA
Zástavba u orloje Zahrádky nemají překážet chodcům nebo například bránit ve výhledu na významné památky. Ilustrační foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia