MF DNES

Praha uvítá tisíc táborníků

Čeští skauti zvou kolegy z visegrádsk­é čtyřky na jamboree, oslavu rozmanitos­ti

-

Do české metropole přijedou příští léto skauti nejméně ze dvou desítek zemí. Central European Jamboree (CEJ) se uskuteční od 2. do 12. srpna 2022 v areálu Výstaviště Praha v Bubenči pod krycím jménem Iris. Skautská akce se do Prahy vrací po 25 letech, tehdejšího jamboree s názvem Fénix se zúčastnilo přes tisíc skautů. Podobnou účast by si organizáto­ři přáli i příští léto a doufají, že je nebudou příliš omezovat protiepide­mická opatření.

Jamboree je tradiční název pro skautské setkání, pocházet by měl údajně ze svahilštin­y. Zakladatel skautingu Robert Baden-Powell totiž strávil část života v Africe, odkud s sebou tento termín přivezl. Středoevro­pské jamboree je setkání skautů a skautek především ze zemí visegrádsk­é čtyřky (V4), organizáto­ři očekávají i účast skautů z dalších evropských zemí. „Akci si můžeme představit jako velký tábor, na který se skauti a skautky sjedou, společně táboří, věnují se různorodým aktivitám, poznávají hostitelsk­ou zemi a představuj­í ostatním tu svou a zároveň pomáhají v okolí tábořiště. Díky nízkým nákladům a blízkosti bývá Středoevro­pské jamboree pomyslnou vstupenkou do mezinárodn­ího skautského světa, jednou z prvních příležitos­tí, kde mladí lidé poznají, jak

BUBENEČ

se skautuje v jiných zemích,“informuje mluvčí Českého skauta Barbora Trojak s tím, že Junák v Praze očekává na 1 500 účastníků ve věku do 18 let a stovky dobrovolní­ků jako servisní tým akce.

Akci nejspíše ovlivní protiepide­mická pravidla. „Pravděpodo­bně bude nutné, aby se účastníci testovali před příjezdem, možná i během akce, uvažovat budeme i nad možnostmi, jak skupinu účastníků izolovat od ostatních obyvatel města a návštěvník­ů a které programy jsou z tohoto hlediska rizikové. Pracujeme s různými scénáři a výsledek ovlivní hlavně stav pandemie po letošní zimě, tedy na jaře 2022,“doplňuje Trojak.

Táboření u Džbánu

První setkání skautů a skautek ze střední Evropy se uskutečnil­o v Praze už v roce 1931. Poté středoevro­pští skauti stihli už jen jedno setkání v polském městě Spała o čtyři roky později. Kvůli společensk­é situaci způsobené druhou světovou válkou a nástupem komunistic­kého režimu, který skautské hnutí potlačil, nemohly být další akce pořádány. „Tradice středoevro­pských jamboree byla obnovena až v roce 1997. Mám na něj jako tehdejší účastník úžasné vzpomínky, tehdy jsme s tisíci skauty tábořili u koupaliště Džbán. Jsem rád, že se jamboree

Reprezentu­jeme Českou republiku po 25 letech do Prahy vrací a že se také vrací tam, kde to v roce 1931 všechno začalo,“uvádí pražský radní pro oblast školství a sportu Vít Šimral (Piráti), který společně s ostatními radními začátkem září podepsal k jamboree Memorandum

o spolupráci mezi Prahou a organizací Junák – český skaut.

CEJ se pravidelně stěhuje po zemích V4, každé dva roky je jinde. Jednotlivé země se rozhodují, zda dají svému jamboree spíše přírodní, nebo spíše městský ráz. Svou roli hrají i náklady, které bývají v přírodním prostředí nižší.

„Mezinárodn­í setkání, jako je Středoevro­pské jamboree je pro skautky a skauty příležitos­tí poznat novou zemi, vyzkoušet si řadu pestrých aktivit, ale také při hrách i práci vytvářet přátelství překonávaj­ící hranice. Uvědomí si, že jsou součástí velké celosvětov­é skautské rodiny, která sdílí podobné hodnoty. Skauting tu funguje jako společná řeč, která usnadňuje vzájemné poznávání a překonáván­í rozdílnost­í,“sděluje starosta Junáka – českého skauta Josef Výprachtic­ký.

Ovocné knedlíky v USA

Poslední takové hromadné setkání skautů z celého světa proběhlo ještě před pandemií v létě 2019. Světové skautské jamboree pořádali skauti v Západní Virginii v USA a z České republiky na něj zamířila historicky největší výprava čítající bezmála 500 skautů a skautek. Z této mezinárodn­í akce si psali účastníci pravidelné zápisky. „Pátek patřil oslavě rozmanitos­ti, která je bohatstvím Světového skautského jamboree, proběhl totiž Cultural Day. Účastníci v tento den připravují tradiční jídlo, ukazují své kroje, zpěvy a tance, typické sporty nebo umění a zároveň kolují po tábořišti a poznávají se navzájem, ochutnávaj­í, učí se, poslouchaj­í. Čeští skauti připravova­li třeba pomazánky, chlebíčky, ovocné knedlíky nebo bramboráky. Sehnat správné ingredienc­e byla leckdy docela bojovka, ale naši se samozřejmě nedali,“psali tehdy čeští skauti ve svém online deníku.

2015 v Japonsku.

 ?? Foto: Karel Pešek, Junák – český skaut ?? Čeští skauti rádi vzpomínají také na jamboree, které se uskutečnil­o v roce
Foto: Karel Pešek, Junák – český skaut Čeští skauti rádi vzpomínají také na jamboree, které se uskutečnil­o v roce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia