MF DNES

Mlčíme. A vítáme

Sponzoři reagují na kauzu šéfa Krále a jeho pozvolný odchod

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Sám šéf hokejového svazu to zmínil v posledním plamenném monologu, při kterém vysvětlova­l svoji práci pro StB. „Pokud bych zaregistro­val, že by to třeba někteří partneři vnímali jako problém, nechci hokeji škodit,“prohlásil Tomáš Král.

Svazový výkonný výbor ho minulý týden udržel na trůnu, sám Král jej ale opustí příští červen – dva roky před vypršením mandátu. Přitlačili přece jenom sponzoři? „V aktuální situaci vítáme rozhodnutí pana Krále své působení ve funkci do několika měsíců završit,“reagoval mimo jiné vedoucí komunikace Tipsportu Václav Sochor. MF DNES kvůli Králově kauze a jeho pozvolnému odchodu oslovila sázkovou kancelář i další významné firmy, které svaz na webu označuje jako hlavní partnery. Dotazy putovaly do i Kauflandu, který patří mezi oficiální partnery.

Mimochodem, na stejném místě naleznete v sekci Mediální partneři deník Sport, který Královy spisy vytáhl z archivů a který paradoxně sám prezident považuje za dlouhodobé­ho škůdce. Zajímavé je, že

Pán hokeje svaz takové spojení nadále udržuje, ale to už je jiný příběh.

Nejspíš víc zaujme, co se událo po středečním oznámení, že Král nadále bude velet tuzemskému hokeji. MF DNES se jen chvíli po odeslání dotazů ozval Tipsport. Mírnil a upřesňoval vyjádření svazového mluvčího Zdeňka Zikmunda, který na tiskovém brífinku prohlásil, že sázkovka šéfa svazu podporuje. „Tipsport aktivně vystupuje proti politickém­u extremismu i proti jakýmkoli snahám o omlouvání nebo relativiza­ci zločinů minulého režimu,“uvedla firma v prohlášení, které následně rozeslala i několika dalším novinářům. „Zároveň máme plnou důvěru v český hokej a vyjádřili jsme ji před hlasováním výkonného výboru s tím, že věříme, že se kauzu podaří vyřešit bez negativníh­o dopadu na český hokej.“

Podle informací MF DNES se i v kanceláříc­h jednoho z dalších podporovat­elů českého hokeje vyčkávalo, jak se Král a jeho pobočníci s aférou vypořádají. Svolání předčasné schůze výkonného výboru a pozvolný Králův ústup do pozadí sponzora uspokojily.

V oficiálníc­h reakcích jste ale nenacházel­i rázná stanoviska. Spíš se jednalo o vyhýbavé nebo experty uhlazené odpovědi. „Ke zmíněné kauze máme k dispozici pouze informace z médií a v této souvislost­i nám nepřísluší se k celé záležitost­i vyjadřovat,“uvedla Renata Maierl za Kaufland. „Omlouvám se, ale k tomu se nechceme vyjadřovat,“napsal Zdeněk Kovář za Plzeňský Prazdroj. Komerční banka neodpovědě­la vůbec. „Události posledních dní jsme bedlivě sledovali,“sdělil tiskový mluvčí a PR manažer Škody Auto Pavel Jína. „Pro naši společnost je prioritou ctít etické hodnoty a normy. Respektuje­me výsledek hlasování výkonného výboru a bereme na vědomí rozhodnutí pana Krále,“dodal Jína.

Vyjádření sponzorů jen zapadají do prostředí českého hokeje. Po zveřejnění Králových spisů o aktivní službě pro vojenskou kontrarozv­ědku se proti němu jasně nevymezil žádný důležitý funkcionář, trenér či hokejista. Ozvalo se jen pár bývalých reprezenta­ntů a odborníků z jiných oblastí. Králova nadvláda nad českými zimáky tak trvá dál. Jen se o dva roky zkrátila.

HC Škoda Plzeň Bílí Tygři Liberec

HC Kometa Brno HC Vítkovice Ridera

HC Dynamo Pardubice Rytíři Kladno

 ?? Foto: ČTK ?? Šéf svazu Král má škraloup, který nikoho dramaticky netrápí. Ale až se vlády ujme někdo jiný, sponzoři nebudou proti.
Foto: ČTK Šéf svazu Král má škraloup, který nikoho dramaticky netrápí. Ale až se vlády ujme někdo jiný, sponzoři nebudou proti.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia