MF DNES

Sparťanský lví král Haraslín

- — David Čermák

Za celou minulou sezonu odehrál 325 minut. Ani ne čtyři kompletní zápasy. Jen dvakrát se v italském Sassuolu vešel do základní sestavy.

Takže když na konci srpna přišel hostovat do Sparty, leckoho napadlo: On? Proč? To je tedy posila!

Jenže na první pohled riskantní sázka na Lukáše Haraslína se zatím ukazuje jako mimořádná trefa.

V nepovedené­m šlágru proti Plzni se teprve rozkoukáva­l, odehrál coby náhradník půlhodinu. Za týden proti Jablonci už nahrál na gól, ve Zlíně se trefil sám a až statistick­á komise mu branku umazala a přepsala ji na vlastní trefu domácího Simerského.

A včera v derby proti Slavii? V zápase zápasů, proti soupeři, kterého Sparta přes pět let neporazila? To byla velká Haraslínov­a show. Dvacet minut před koncem kulhal ze hřiště pokopaný, vyždímaný, v doprovodu masérů.

Ale jako hrdina.

Mazaná rána pravačkou z přímého kopu, kterou chvíli před poločasem třísté derby coby jediný střelec rozsekl, by neměla zakrýt, že i jinak byl nenápadný chlapík z Bratislavy nejlepší na hřišti. Levá strana byla jeho, slávistick­á dvojice Bah–Masopust si nevěděla rady.

Haraslín neúnavně pelášil podél lajny, soupeře neustále zaměstnáva­l, proháněl, otravoval. Stoper

Ousou se na něm vyfauloval, ostatní jej většinou marně naháněli. Jediné minus: kdyby se nebál vystřelit slabší levačkou, mohl mít góly dva – ve druhé půli tutovou šanci po přihrávce Peška prováhal.

I potom na slávisty cenil zuby jako lev, kterého si nechal i s královskou korunou vytetovat na rameno. To ještě válel za Lechii Gdaňsk, kde před pěti lety nakopl kariéru. Už jako teenager riskl přesun ze Slovanu Bratislava do Parmy, ale v Itálii pořádně neprorazil ani napodruhé, když se z Polska stěhoval do Sassuola. Sparta si jej vypůjčila zatím na rok, ale po včerejšku určitě nelituje, že do dohody zakotvila opci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia