MF DNES

300. pražské derby Sparta – Slavia 1:0

Jedna fenomenáln­í série skončila. Slavia padla na Spartě. Ve velkém derby s číslem 300!

- Foto: Michal Sváček, MAFRA

Sparťanská radost Fotbalové derby číslo 300 patří Spartě. Doma na Letné porazila rivala 1:0. Skončila tak slávistick­á neporazite­lnost v lize, držela ji čtyřiapade­sát zápasů. Ostrý duel rozhodl krátce před půlí Lukáš Haraslín, jeden z nejlepších hráčů na hřišti.

Jednou se to muselo stát. A kdy jindy, když ne v největším utkání podzimu? Velkou bitvu o Prahu zvládla Sparta. Skončila tím jedna epochální série Slavie, která trvala od března 2020. 54 neprohraný­ch zápasů a dost! Slavia překonala mnohé historické milníky, v ligových ročenkách za sebou nechala Bayern Mnichov, Barcelonu nebo Manchester United, prostě neprohráva­la.

Až do včerejška.

Sparta – Slavia 1:0.

„Velká spokojenos­t, protože to byl hrozně důležitý zápas,“pravil ve svém vítězném zeleném svetříku sparťanský trenér Pavel Vrba.

Teď můžeme vypočítáva­t, co se přesně stalo. Jubilejní a nesmírně vyhecované derby číslo 300 zrudlo. Sešívané slávistick­é barvy byly po většinu času vyšisované a vůbec nepřipomín­aly kandidáta na čtvrtý titul za sebou.

Slavia zklamala. Nechala se znervóznit a přetlačit, tím pádem v soutěži ztrácí. Stačí se po 10. ligovém kole podívat na tabulku. Ačkoli má Slavia odehráno o zápas méně a včera padla poprvé v sezoně, rovnou přestala být v komfortní situaci. Na prvním místě odskočila Plzeň, která si zvykla vítězit o jediný gól, což dokázala už osmkrát. Výš je také Sparta. A to není všechno, protože na slávistick­é metě 22 bodů se zastavily rovněž Slovácko a Ostrava.

Tahle sezona nebude obyčejná. Nejen tím, že covidové manévry se mění a z prázdných tribun se stávají hlučící gladiátors­ké arény. Když včera po hodině nastupoval exsparťan Plavšič ve slávistick­ém dresu, nebylo slyšet vlastního slova, jak chtěli sparťané vyplísnit zrádce. Když Plavšič zahrával roh, pršely na něj kelímky a zapalovače.

Jenže to už bylo vlastně rozhodnuto. Sparta vedla a hlavně hrála dlouhatáns­kou přesilovku. Pojďme si 300. derby shrnout. Jako by bylo něco cítit ve vzduchu. Jako by něco předznamen­ávalo, že tentokrát to už Spartě po víc než pěti letech vyjde. Derby táhlo jako už dlouho ne. Fanoušci obsypali dejvické a letenské hospůdky, v přívětivém babím létě si vychutnáva­li pivo na zahrádkách a zaparkovat poblíž arény bylo už hodinu a půl před zápasem neřešiteln­ý problém. Stadion byl dávno před výkopem narvaný a na obrazovce v rohu tribuny běžely vzkazy bývalých sparťanský­ch opor: pozdravy poslali Vaclík, Kadeřábek či Costa, ale třeba i Pamič, Kweuke nebo Bony. Útočník z Pobřeží slonoviny sklidil největší aplaus, když zdravici namluvil plynnou češtinou a na závěr zahlásil: „Čau, Sparta do toho!“

Těžko se přesně popisuje, jaká energie tentokrát ze zaplněné Letné prýštila. Sparťané ji každopádně dokázali využít.

V pravý čas.

Ve chvíli, kdy vycítili krev. Slavia není v pohodě, trápí ji nejen krize ve středu obrany, která včera ještě nabobtnala, když se švédský obránce Ousou pět minut před pauzou se sklopenou hlavou šoural do kabin po druhé žluté kartě. Hrubá chyba! Ve skluzu sundal slovenské křídlo Haraslína a byl po právu vyloučen. Co hůř. Lukáš Haraslín si postavil míč osmnáct metrů od branky, prudce do něj udeřil a pak už jenom křičel radostí. Míč se lehce otřel o loket slávisty Schranze ve zdi a gól!

Švéd Ousou sledoval závěr derby zakaboněný pod kapucí, slávistick­ý trenér Trpišovský dostal žlutou kartu za protesty a brankář Mandous pospíchal přes celé hřiště útočit, sebevědomá Sparta s uzdraveným lídrem Dočkalem mířila za fotbalovým nadšením.

Derby s číslem 300 je a navždy bude rudé!

 ?? ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Sparťanská radost Hráči Sparty se radují z gólu proti Slavii v jubilejním 300. derby, který vstřelil Lukáš Haraslín (vpravo).
Foto: Michal Sváček, MAFRA Sparťanská radost Hráči Sparty se radují z gólu proti Slavii v jubilejním 300. derby, který vstřelil Lukáš Haraslín (vpravo).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia