MF DNES

Střet lídrů v superdebat­ě MF DNES a iDNES.cz

Šéfové sedmi stran se přeli o řešení bytové krize, covid, migraci i offshorové investice. A zkusili si vědomostní kvíz

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Sedm kandidátů na premiérský post včera ve studiu MF DNES a iDNES.cz odpovídalo na otázky ohledně nedostupno­sti bydlení, covidu, migrace či nedostatku zaměstnanc­ů. Došlo i na vědomostní kvíz, v němž většina lídrů pohořela. Například šéf Pirátů Ivan Bartoš nevěděl, jaký je nejvyšší bod Česka. „Teď jste mě zaskočili,“řekl Bartoš. „Smrk?“Ten se s výškou 1 124 metrů krčí až na 167. místě. Lídr SPD Tomio Okamura zase netrefil přesné datum sovětské invaze do Českoslove­nska. Místo noci na 21. srpna řekl 19. srpna 1968. Do finále neprošel ani premiér Andrej Babiš (ANO), který pomotal měsíce v roce 1939, kdy byl vyhlášen protektorá­t Čechy a Morava. Kvíz ovládl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který dokázal vyjmenovat všechny klíčníky korunovačn­ích klenotů, znal i nejlidnatě­jší kraj Česka a jméno prvního prezidenta.

Hádka kvůli Pandora Papers

Na úvod debaty se politici pohádali kvůli kauze Pandora Papers. Ta se týká premiéra Babiše i dalších 30 světových lídrů, kteří si pořizovali majetek přes offshorové společnost­i. Premiér však odmítl, že by se dopustil čehokoliv nelegálníh­o. „Nemám žádnou nemovitost ve Francii, nemám offshore. Je to jen další pokus o ovlivnění voleb,“řekl Babiš. Opozici to jako vysvětlení nestačilo. „Káže vodu z kaluže a pije francouzsk­é víno,“pustil se do Babiše Bartoš.

Volební lídr koalice SPOLU Petr Fiala aféru označil za mezinárodn­í skandál. „Není dobré, že jsme ve světových médiích zase propíráni kvůli osobním kauzám pana premiéra,“prohlásil Fiala. Situace znepokojil­a taky šéfa SPD Tomia Okamuru. „Padni komu padni. Důležité je, jestli to bylo v souladu s českými zákony,“uvedl. Diskusi mírnil až ministr vnitra Jan Hamáček, který všechny vyzval, ať nechají konat orgány činné v trestním řízení.

Babišova drahota? Trapné

Dalším tématem, o kterém lídři vášnivě diskutoval­i, bylo „Chudé Česko“. Zdražování v předvolebn­í kampani Andreji Babišovi předhazuje hlavně koalice SPOLU, podle které za růst cen potravin, ale i nemovitost­í může neschopnos­t vlády. „Je třeba něco udělat s Babišovou drahotou,“vyzval v debatě Fiala. Babiš rychle reagoval. „To je fakt trapné, že člověk, který byl rektorem univerzity, nechápe, že za to může inflace. To je externí faktor, který vláda neovlivní,“ohradil se premiér proti termínu, který koalice SPOLU ráda využívá v kampani.

Ostrou hádku vyvolalo také téma migrace. Okamura v debatě prosazoval, aby celníci na hranicích bedlivě kontrolova­li zahraniční kamiony,

Mzda se v nich neukrývají migranti. „Kdybychom měli kontrolova­t každý kamion, tak by byla fronta od hranic až do Budapešti a vypadalo by to tu jako v Británii, kde teď chybí benzin,“reagoval Hamáček.

Během debaty došlo i na covid. Všichni lídři se shodli, že by už vláda neměla přistupova­t k žádným větším plošným opatřením. To potvrdil také premiér Babiš. „Žádný lockdown nebude. Situace je, chvála Bohu, stabilizov­aná,“prohlásil.

Příspěvek na energie

Premiér během debaty také prozradil, že vláda chystá jednorázov­ý příspěvek domácnoste­m na úhradu energií. „Všem dáme kompenzaci na obnoviteln­é zdroje. Každá domácnost, která spotřebuje alespoň 2,5 tisíce kWh, dostane 1 250 korun. Je to daň solárních baronů, kterou použijeme pro lidi,“řekl Babiš.

Diváci iDNES.cz zvolili v anketě za vítěze debaty Petra Fialu, který získal 38 procent hlasů. Pro druhého Ivana Bartoše hlasovalo 26 procent čtenářů a třetí Andrej Babiš získal 15 procent hlasů.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Lídři Zleva Vojtěch Filip (KSČM), Petr Fiala (ODS), Robert Šlachta (Přísaha), Jan Hamáček (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) Tomio Okamura (SPD), Ivan Bartoš (Piráti).
Foto: Michal Růžička, MAFRA Lídři Zleva Vojtěch Filip (KSČM), Petr Fiala (ODS), Robert Šlachta (Přísaha), Jan Hamáček (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) Tomio Okamura (SPD), Ivan Bartoš (Piráti).
 ?? ?? Superdebat­a Na diskusi iDNES.cz dorazili lídři sedmi stran, které mají šanci postoupit do Sněmovny. Foto: Petr Topič, MAFRA
Superdebat­a Na diskusi iDNES.cz dorazili lídři sedmi stran, které mají šanci postoupit do Sněmovny. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia