MF DNES

Policie už řeší aféru Pandora Papers

- — Karel Hrubeš

ožné podezření na daňové úniky nebo praní špinavých peněz v kauze uniklých dokumentů, takzvané Pandora Papers, bude prověřovat tuzemská policie, konkrétně protimafiá­nská centrála NCOZ. „Národní centrála proti organizova­nému zločinu bude ve věci konat,“potvrdil včera mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Policie se podle něj bude zabývat všemi Čechy, jejichž jména se v kauze objevila, včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle webu Investigac­e.cz, který spolu se zahraniční­mi médii s odhalením kauzy přišel, jich je na tři stovky, mezi nimi údajně bývalý ministr nebo regionální politici. Jejich jména však web neuvedl.

Předseda vlády Babiš (prozatím jediné známé tuzemské jméno v případu) včera přiznal, že offshorové struktury využil.

Babiš si přes ně poslal téměř 400 milionů korun, za které nakoupil šestnáct nemovitost­í na Francouzsk­é riviéře včetně zámečku Bigaud. „Bylo to doporučení realitní kanceláře, doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálníh­o,“popsal obchod z roku 2009 Babiš.

Velký únik dat od právníků

Transakce vzbuzuje otázky především svojí komplikova­ností. Není totiž jasné, proč by za účelem nákupu nemovitost­í Babiš využíval panamských firem.

Podle francouzsk­ého práva by mu teoreticky hrozilo, že o nemovitost přijde, pokud by nebyl schopen doložit, odkud pocházejí peníze, kterými ji zaplatil. Babiš však tvrdí, že nemovitost­i ve Francii momentálně nevlastní. Nemovitost­i totiž spadají pod holding Agrofert a pod SynBiol, které Babiš před čtyřmi lety převedl do svěřenskýc­h fondů.

Detaily o Babišových nákupech nemovitost­í ve Francii, stejně jako pozadí dalších obchodů předních světových politiků vyšly najevo kvůli úniku dokumentů z panamské právní kanceláře Alcogal. Ty získalo Mezinárodn­í konsorcium investigat­ivních novinářů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia