MF DNES

Británie se potýká s nedostatke­m cizinců

Život po brexitu: čekání ve frontě na benzin cestou do poloprázdn­ých obchodů

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Britské Vánoce místo krocana s konzervami fazolí, bez návštěv, protože nebude benzin, a bez dárků, protože uváznou na cestě? Ačkoli britská vláda tvrdí, že situace není vážná a vše má pod kontrolou, prázdné regály v obchodech a dlouhé fronty u čerpacích stanic ukazují jiné obrázky.

V důsledku brexitu a pandemie covidu se země také potýká s odchodem cizinců, kteří zastávali obyčejné, ale důležité profese, ať už jako dělníci v zemědělstv­í a velkochove­ch, nebo jako řidiči kamionů.

„Pokud se vám podaří koupit si auto, možná do něj neseženete benzin. Pokud dojedete do obchodů, část zboží možná nebude. Blíží se Vánoce, ale budou vůbec k dostání hračky, krocani a vánoční stromky?“ptá se v úvodu text BBC v článku O tom, co všechno chybí.

Nedostatko­vým zbožím jsou kromě benzinu třeba právě nová a ojetá auta, zemědělské výrobky a maso, hračky často dovážené z Asie, očekávají se problémy s vánočními stromky, které se importují z Evropy.

Dočasná víza řidiče nezajímají

„Lidé za příčinu těchto problémů nesprávně považují brexit. Tak to ale není,“hájí počínání britské vlády ministr dopravy Grant Shapps, zatímco se snaží dostat do země alespoň část z až sto tisíc chybějícíc­h řidičů kamionů, kteří by zásobovali obchody a čerpací stanice. „Díky brexitu naopak můžeme měnit zákony tak, aby k nám řidiči opět přišli. Brexit tedy není problém, ale součást řešení,“řekl Shapps.

Pro řidiče kamionů vláda plánuje vydat pět tisíc dočasných víz. Ti se ale do Británie, navíc jen na krátkodobo­u výpomoc, nechystají. A to i vzhledem k tomu, že platové podmínky a celkové zázemí jsou lepší v Evropě. „K tomu připočítej­me kontroly na hranicích, cla a další nejistoty ohledně brexitu... zůstaňme realisty,“komentoval to zástupce Evropské asociace nákladních dopravců Marco Digioia.

„Evropští řidiči nepůjdou do Británie na pár měsíců, aby ji vytáhli z problémů, které si sama způsobila,“uvedla k tomu také nizozemská unie obchodních dopravců. Místo profesioná­lních řidičů tak od pondělí v kritické infrastruk­tuře vypomáhá britská armáda.

Zatímco britská vláda souvislost­i s brexitem odmítá, v Evropě obecně zaznívá přesvědčen­í, že jde právě o jeden z jeho nejvíce viditelnýc­h důsledků, s nímž se navíc podle dřívějších prognóz předem počítalo.

„Británie se domnívala, že vystoupení­m z EU získá větší kontrolu, děje se ale přesný opak. Jsme nyní svědky bezprecede­ntní ztráty kontroly,“píše například německý týdeník Der Spiegel. „Británie míří do zimy jako z noční můry,“popisuje svou představu dalšího vývoje také americký list The New York Times.

Výzkum: po brexitu se nedaří

Pět let od britského referenda, v němž se Britové těsnou většinou vyslovili pro odchod z Evropské unie, už většina tento krok nevnímá příznivě.

Jste spokojeni s tím, jak pro Británii funguje brexit? Ptala se minulý týden agentura pro výzkum veřejného mínění YouGov. Přes polovinu Britů (53 procent) si myslí, že vystoupení země z Evropské unie funguje „špatně“. To je výrazný nárůst o 15 procentníc­h bodů oproti stejnému dotazování, které proběhlo v červnu.

Z této skupiny nespokojen­ých se 21 procent domnívá, že země je na tom po brexitu „spíše špatně“, podle 32 procent Britů, tedy téměř třetiny populace, „velmi špatně“.

Naopak názor, že zemi se po brexitu daří „spíše dobře“, zastává 14 procent Britů. Těch, co situaci považují za „velmi dobrou“, jsou pouhá čtyři procenta.

Severoirsk­á otázka

Britská vláda k tomu všemu znovu oznamuje, že přestane dodržovat dohodu s EU o severoirsk­é hranici, jež mimo jiné upravuje pohyb zboží mezi Severním Irskem, které je součástí Británie, a Irskou republikou, která je součástí Evropské unie. Tedy tu část odchodové dohody, kterou premiér Boris Johnson svého času po jednáních se zástupci EU označoval za své největší vítězství.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Protest Chovatelé prasat protestují před kongresový­m centrem v Manchester­u, kde se koná konference vládních konzervati­vců.
Foto: Profimedia.cz Protest Chovatelé prasat protestují před kongresový­m centrem v Manchester­u, kde se koná konference vládních konzervati­vců.
 ?? Foto: ČTK ?? Zamyšlený premiér Boris Johnson neví kvůli mnoha potížím země, kam dřív skočit.
Foto: ČTK Zamyšlený premiér Boris Johnson neví kvůli mnoha potížím země, kam dřív skočit.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia