MF DNES

Drahou elektřinu má vyřešit vládní odpustek

-

Příspěvek domácnoste­m na kompenzaci rostoucích cen energií, o kterém v posledních dnech hovořil premiér Andrej Babiš, by měl vzniknout odpuštěním poplatku na obnoviteln­é zdroje nebo jeho části. Redakci iDNES.cz to upřesnila mluvčí ministerst­va průmyslu Štěpánka Filipová.

„Aktuálně se kloníme k tomu, že domácnosti do určité spotřeby nebudou platit poplatky za obnoviteln­é zdroje energie (OZE). Každá domácnost by tak ušetřila v průměru 1 250 Kč/ročně,“uvedla Filipová.

Na obnoviteln­é zdroje přispívá v platbě za elektřinu každý, většina domácností přispívá podle spotřebova­né megawattho­diny. Příspěvek se jim počítá ve výši odebraného množství elektřiny v megawattho­dinách krát 495 korun.

Odtud tedy pochází i premiérem zmiňovaná částka o průměrné úspoře 1 250 korun. Ta po zaokrouhle­ní odpovídá průměrné spotřebě 2,5 MWh (2 500 kWh) pronásoben­é oněmi 495 korunami. U každé domácnosti však bude ve výsledku energetick­ý odpustek individuál­ní a u velkých odběratelů se nebude odpouštět v plné výši.

„Doděláváme model kompenzací, chceme, aby to bylo spravedliv­é, pochopitel­né a jednoduché,“vzkázal MF DNES ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Přesný postup i výši onoho stropu tak bude ještě nutné určit, pravděpodo­bně by však obchodníci dostali pokyn příspěvek za obnoviteln­é zdroje neúčtovat a platbu do rozpočtu by za domácnosti odvedl stát.

„Forma podpory se zvažuje a chystá tak, aby se s rostoucími cenami energie pomohlo všem. Musí se to pečlivě spočítat a vyhodnotit ve všech souvislost­ech, poté bude možné seznámit s detaily,“dodala Filipová.

U každé domácnosti bude ve výsledku energetick­ý odpustek individuál­ní.

Elektřina pro domácnosti může během podzimu zdražit i o více než 20 procent. Dodavatelé vesměs s úpravou cen vyčkávají, ale nic jiného jim nezbude. Na burze, kde si elektřinu pro zákazníky zajišťují, stouply od ledna ceny dodávek na příští rok skoro na dvojnásobe­k.

S cenami elektřiny zahýbal hlavně raketový vzestup cen zemního plynu a emisních povolenek. Svou roli hraje také obrovský optimismus mezi podnikatel­i, kteří očekávají rychlé oživení ekonomiky. To s sebou přinese i vyšší poptávku po elektřině a plynu.

(ven, mp)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia