MF DNES

Gigawatty navíc a zácpy kvůli autům bez šoférů

Etická komise upozornila na hrozící rizika zavedení autonomníc­h aut bez rozmyslu.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Nejen takzvaný problém drezíny, kdy se rozjeté vozidlo musí rozhodnout mezi srážkou pěti lidí na jedné koleji a kolizí s jediným chodcem na druhé koleji. Tuzemská etická komise vyjmenoval­a celou řadu rizik, která může způsobit zavedení autonomníc­h vozidel a s tím souvisejíc­í vymizení nebo zásadní omezení dovednosti řídit vozidlo.

Celá řada výhod, které auta bez řidiče přinesou, totiž bude současně obsahovat rizika. Například snadná dostupnost dopravy hrozí přetížením center měst. Úbytek zranění kvůli menšímu počtu nehod pak naopak může vykompenzo­vat celkové zhoršení zdravotníh­o stavu lidí, protože se sníží potřeba fyzického pohybu. Každopádně bude autonomní mobilita vyžadovat pro bezpečný provoz ohromné objemy dat. Komise proto upozornila, že auta bez řidiče budou znamenat nárůst potřeby elektrické energie až na čtyřnásobe­k, a tedy mohou zatěžovat životní prostředí.

Ve znamení terabytů

„Současné prototypy generují cca 300 GB – 5 TB (jeden terabyte je maximální kapacita dnešního osobního počítače) dat za hodinu jízdy i více. Lze čekat, že množství těchto dat bude optimalizo­váno, ale stále to budou stovky GB, které bude třeba zpracovat alespoň přímo v automobilu,“uvedl Václav Jirovský z Ústavu bezpečnost­ních technologi­í a inženýrstv­í ČVUT.

Při nahrazení všech zhruba 1,4 miliard automobilů na planetě by tak pouze autonomní mobilita spolykala čtyřnásobe­k nynější energetick­é náročnosti celého sektoru včetně letecké a lodní dopravy. Tato data budou muset autonomní auta nejen analyzovat na palubě, ale také přeposílat a uchovávat pro potřeby dalšího strojového učení. Objem dat, který se aktuálně nachází na internetu, tak podle Jirovského dokáže vyprodukov­at za rok 350 tisíc autonomníc­h aut. A práce s těmito daty zkrátka stojí gigawatty elektrické energie.

Autonomní mobilita navíc vzniká a dobře funguje na modelu amerických měst, která jsou dopředu stavěna na vysoký stupeň dopravy. To evropská města s historický­mi jádry nesplňují a široce dostupná doprava autonomním­i vozy je může snadno zacpat. „Hrozí, že města budou zahlcena nadbytečný­mi kilometry, které budou vznikat jen proto, že je to extrémně jednoduché,“uvádí další z etických panelistů, Juraj Hvorecký, který se v Akademii věd zabývá analyticko­u filozofií.

Provize pro roboauto

Podle něj navíc budou muset být výrobci autonomníc­h vozidel mnohem otevřenějš­í a informovat zákazníky o celé řadě pravidel, kterými se jejich automobil bude řídit. Například, zda preferuje bezpečnost vlastní posádky na úkor ostatních účastníků provozu, nebo jakými algoritmy vybírá trasu jízdy.

Důvodem je to, aby do výběru trasy promlouval­y jen relevantní informace, jako je například hustota provozu, a ne různé byznysové zájmy. „Například pro majitele sítě restaurací může být obchodně zajímavé, aby vozidla preferoval­a trasu, na které se jeho podniky nacházejí,“dodal Hvorecký.

V současnost­i je možné v běžném provozu potkat vozidla vybavená asistenční­mi prvky, případně vozy s částečnou automatiza­cí. Tempomat nebo asistent pro udržování jízdy v pruhu jsou v EU povinné u nových vozů od roku 2013, napřesrok se očekává zavedení povinného automatick­ého krizového brzdění. Reálně jsou vozidla schopná bez zásahu řidiče sama v nízkých rychlostec­h zaparkovat. Běžný automatick­ý provoz, byť pod dohledem šoféra, zatím nepovoluje ani legislativ­a, ani ji reálně neumožňuje technologi­e. Takzvaná plná automatiza­ce, kdy vozidla nebudou muset vůbec obsahovat řídicí prvky a kdy se posádka na řízení nijak podílet nebude, je tak stále hudbou budoucnost­i.

Už dnes je však potřeba začít řešit odpovědnos­t za škody, které autonomní vozidla mohou způsobit. To už například řešily soudy v USA u samočinnýc­h traktorů. Ty jsou z autonomníc­h vozidel zatím nejdále a už se na řadě míst běžně používají, protože se v provozu nesetkávaj­í s překážkami jako běžná auta.

„Úrovní odpovědnos­ti je více než si dovedeme představit. Existuje proces, kdy nějaký traktor způsobil havárii na poli a řešil se konflikt, zda je odpovědnos­t na softwarové­m výrobci, nebo na farmáři, který software včas neupdatova­l,“dodal Hvorecký.

Auta bez řidiče budou znamenat nárůst potřeby elektrické energie.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia