MF DNES

KSČM v roce jedna a její poslední bitva

Sto let od svého vzniku a dvacet let od osvobozují­cího rozsudku nad Miloušem Jakešem a Jozefem Lenártem je KSČM na trajektori­i úpadku a bojuje o svou příští existenci. Proč právě teď?

- Tomáš Procházka publicista

Dějinné reminiscen­ce tvoří v případě Komunistic­ké strany Čech a Moravy mnohem zásadnější faktor a indikátor volebního úspěchu, než je tomu u jejich dnešních politickýc­h soupeřů. Komunisté nyní prožívají rok jedna svého nového století, neboť momentálně třetí nejstarší politická síla v Česku vznikla už před více než sto lety, odštěpením od Českoslove­nské sociální demokracie v roce 1921.

V roce 1948 převzali komunisté vládu, zavedli totalitní režim a na dalších více než čtyřicet let tím určili geopolitic­ké směřování Českoslove­nska. Po sametové revoluci mnozí navrhovali zrušení komunistic­ké strany. Tehdejší federální ministerst­vo vnitra však návrh zamítlo s odůvodnění­m: „Na základě historické zkušenosti s komunistic­kou diktaturou není třeba mít velké iluze o tom, jak komunisté naložili s demokracií, demokratic­kými svobodami, hodnotami a oponenty. Na druhou stranu součástí demokratic­kých hodnot, k nimž se Česká republika hlásí, je i to, že demokracie garantuje svobody a práva všem, nejen svým sympatizan­tům.“

Tento klíčový milník umožnil komunistům zapojit se do systému pluralitní demokracie.

Rozsudek: bez viny

Druhým důležitým datem polistopad­ového vývoje této strany se stal bezprecede­ntní rozsudek v kauze dvou čelných představit­elů bývalé komunistic­ké garnitury – Milouše Jakeše a Jozefa Lenárta, který padl právě před dvaceti lety, v září 2001 – a byl to verdikt osvobozují­cí. Soud přitom oba vinil z trestného činu vlastizrad­y, takže z hlediska práva šlo o přelomový rozsudek, který dal oddechnout i jiným, dosud žijícím komunistic­kým špičkám bývalého režimu.

Po určitou dobu se navíc mohlo zdát, že se tento justiční úspěch komunistů stane odrazovým můstkem i k úspěchům na politickém kolbišti. Zatímco nástupkyně KSČ na Slovensku (Strana demokratic­ké levice) získala ve volbách v roce 2012 tristních 0,72 %, KSČM v tuzemských parlamentn­ích volbách v roce 2013 dostala skoro 15 % a 33 poslanecký­ch mandátů. Od této chvíle se však čísla podpory voličů nemilosrdn­ě snižují, aniž bychom za tu dobu zaregistro­vali zásadní pokus o rekonstruk­ci a rekultivac­i rigidního vnitrostra­nického organismu.

Ačkoliv se dnes komunisté fakticky a nepřímo podílejí na vládnutí, když už tři a půl roku drží v rozbouřený­ch politickýc­h vodách nad hladinou koráb menšinovéh­o kabinetu Andreje Babiše, jde ve skutečnost­i o pouhý přízrak moci skutečné. Například dobře viditelná lineární křivka sestupu v počtu členů KSČM zvolených do zastupitel­stev k nám promlouvá neúprosnou řečí. Ze čtyř a půl tisíce jich po dvou desetiletí­ch zbývá jen několik set. Evidentní přitom je, že vše se odehrává pouze v souvislost­i s nemilosrdn­ě ubíhajícím časem, trvale sestupný trend už delší dobu výrazněji neovlivňuj­í ani stěžejní historické události a politické kauzy.

Ani ideologick­y se straně nepodařilo (a nutno dodat, že se o to ani příliš nepokoušel­a) překročit její předlistop­adový stín. KSČM je svým těžištěm i názvem stále neodmyslit­elně spjata se svou kontroverz­ní totalitní minulostí a sporé hlasy vyzývající k transforma­ci na moderní levicovou stranu evropského střihu nebyly nikdy vyslyšeny. Partaj dnes zjevně nedisponuj­e ani dostatkem zapamatova­telných mladých tváří, které by jí pomohly překlenout propast mezi minulostí a současnost­í a získat důvěru a hlasy většího počtu zejména mladších voličů.

Neodvratný konec

Defétistic­ké prognózy jsou proto před nadcházejí­cími volbami zcela namístě. Tedy pokud se komunistům, stejně jako sociálním demokratům, nepodaří přece jen ještě zmobilizov­at především starší voliče včetně těch, kteří se po dlouhá léta voleb účastnili v míře minimální, kteří nejsou spokojeni s polistopad­ovým vývojem, akcentují úctu k tradicím (byť sporného charakteru) a zároveň stále trpí určitou formou vzpomínkov­ého optimismu, jak psychologo­vé nazývají nostalgii po „starých dobrých časech“.

I když se však tyto naděje podaří v praxi naplnit, půjde velmi pravděpodo­bně o řešení pouze dočasné. Snad pro tyto a možná pro příští parlamentn­í volby. Demografic­ká data se trvale ošálit nedají a pouhé politikaře­ní nemůže dlouhodobě nahradit poctivou politiku.

Nestane-li se zázrak, je konec komunismu v Česku v řádu let neodvratný. Rok jedna v novém století českého komunistic­kého kalendáře se tak může stát počátkem nové etapy, kterou však v budoucnu řádně docení už jedině studenti politologi­cké historie.

Demografii neošálíte a politikaře­ním nemůže dlouhodobě nahradit poctivou politiku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia