MF DNES

Už jsem unavený z milých postav

Matouš Ruml má za sebou léto plné premiér. Na plátně, jevišti i v televizi. V červnu inscenace Werich na Kampě, v srpnu komedie Ubal a zmiz a v září romance Jedině Tereza i seriálu Pan profesor.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Premiérovo­u sezonu ve čtvrtek uzavře start animovanéh­o filmu Myši patří do nebe, kde propůjčil hlas lišákovi Bělobřicho­vi.

Načetl jste desítky audioknih, daboval jste, o práci s hlasem víte hodně. Mohly být Myši patří do nebe ještě v něčem výzvou?

Bylo to určitě náročnější než normální dabing. A nejen kvůli velikosti role, ale také kvůli tomu, že ten lišák koktá. To byl oříšek najít správnou míru stylizace, aby jeho projev nepůsobil uměle, byl uvěřitelný a citlivý. Nakonec si to naštěstí sedlo.

Je úkolem režiséra, nebo herce přijít na tu správnou míru?

Záleží, jak u čeho. Tady byla výhoda, že tvůrci filmu byli přímo u jeho výroby. Když dabuju třeba americký animák, logicky s nimi nejsem v kontaktu, pracuju jen s dabingovým režisérem. Tady jsem mohl jít víc do hloubky. To mi vyhovovalo.

Taky je asi příjemné vidět postavu, kterou namlouváte celou a v kontextu obrazu. To u amerických animovanýc­h velkofilmů často možné není.

Třeba v případě Jak vycvičit draka jsem viděl celý film, ale když jsem dělal casting na Tintinova dobrodružs­tví, bylo na obrazovce vidět jenom pohybující se kolečko, ke kterému měl režisér popsanou situaci. Pak se to celé zastavilo na ústech postavičky a já jsem měl začít mluvit. Neznal jsem tak ani postavu, ani situaci, maximálně jsem si mohl něco odvodit z hlasu originálu. Moc příjemné to tenkrát nebylo.

Na festivalu v Plzni jste uvedl tři filmy. Dokážete s diváky pak zůstat v sále a sledovat se na plátně? Nebo ne a zvracíte z toho třeba jako Johnny Depp?

Vidíte, tak v tom jsem skoro jako

Johnny Depp. Já tedy nezvracím, ale koukat na sebe, to ne. Nedívám se při natáčení ani na kontrolní projekce. Maximálně, když je to technicky náročné a režisér mě požádá. Kdybych se na sebe díval a pak měl totéž zopakovat, soustředil bych se tolik na to, co jsem dělal špatně, že bych se přestal soustředit na roli. Prostě plně důvěřuju režisérovi.

Jedině Tereza je romantická komedie – těch je v posledních letech v Česku dost. Natočit takový žánr kvalitně, zábavně a bez trapna je složité. Tušíte proč?

Základ je vždy scénář. Romantický­ch komedií mám upřímně profesně nad hlavu. Často mám pocit, že ty zápletky jsem viděl nebo četl pětkrát. U Terezy jsem to tak neměl, a když už se k tomu možná schylovalo, režisér Jaroslav Fuit to zlidštil natolik, že trapno odešlo a situace byla uvěřitelná. To je u skvělých romantický­ch komedií to nejstěžejn­ější. Že se nás jako diváků týkají. Že máme pocit, že to, co sledujeme, se může stát a není to pohádka. U českých komedií je to bohužel vabank.

V televizi a filmu vás často obsazují typově. Má to důvod?

Tak tomu prostě je, film je v první řadě vizuální věc, tudíž je obsazován typově. Já mám často za úkol hrát hrdiny milé a sympatické, protože tak navenek působím. Ale to není moc výzva, hrát sám sebe. Ze seriálů už jsem z toho vážně unavený. Nedokážu mnohdy rozeznat, co jsem já a co postava. Tak se to alespoň snažím vždy nějak okořenit.

 ?? Foto: Tereza Němečková ?? Romantik Matouš Ruml proslul rolemi milých hrdinů, namlouvá však i animované filmy, teď třeba Myši patří do nebe.
Foto: Tereza Němečková Romantik Matouš Ruml proslul rolemi milých hrdinů, namlouvá však i animované filmy, teď třeba Myši patří do nebe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia