MF DNES

Malířka a zloděj, příběh, jenž se opravdu stal

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na snímku Malířka a zloděj, který má ve středu pražskou premiéru za účasti režiséra Benjamina Reeho i obou protagonis­tů, výtvarnice Barbory Kysilkové a nyní již „polepšenéh­o“zloděje jejích obrazů Karla-Bertila Nordlanda, fascinuje skutečná událost.

Krádež dvou děl z galerie v Oslu, kde rodačka působí, ostatně zachycují hned v úvodu bezpečnost­ní kamery a následný proces zase provázejí typické ilustrace ze soudní síně, podkreslen­é nečekaným dialogem. Okradená totiž vyzve obžalované­ho, aby jí stál modelem, a jak se následně rodí jeho portrét, souběžně vzniká překvapivé přátelství. Navíc během času se role vymění, kdy již vyrovnaný muž, „polepšený zločinec“, jak podepisuje své dopisy, dodává sílu jí: „Chodím na terapie a cítím se pořád hůř a hůř.“

Trochu jiný než René

Leckomu norská novinka kin připomene dokument Heleny Třeštíkové René – a zdaleka nejen proto, že by oba hrdinové mohli soutěžit jak v četnosti tetování, tak v ochotě stát se svého druhu filmovou hvězdou. Jenže v zásadním bodu se oba projekty liší: zatímco René vykradl režisérce byt navzdory zájmu, který mu předtím věnovala, Nordland se tváří v tvář svému portrétu rozpláče a s mezihrou v nemocnici po těžké nehodě, respektive po trestu, jejž si odpyká v docela útulné věznici, nastoupí dobrovolno­u cestu sebenáprav­y. „Pracuju, studuju, mám přítelkyni a koupil jsem si harleye.“

Zní to až pohádkově – a to je drobný problém jinak podmanivéh­o snímku. Jakkoli se Malířka a zloděj drží faktů, je totiž nasnadě, že některé situace inscenuje po přípravě a že se jejich aktéři třeba podvědomě stylizují. Asi nejvíce bije aranžovaná realita do očí ve chvíli, kdy se žena dostane na stopu svého odcizeného obrazu a bez toho, že by informoval­a policii, vydá se do sklepa v domě nebezpečné­ho mafiána, kde plátno skutečně objeví.

Velká hazardérka

Na druhé straně dokument postupně odhaluje traumata obou postav a zjišťuje, že malířka, která kdysi žila s tyranem, je svým založením možná ještě větší hazardérka než zloděj, který jí zprvu nevěří: „Jak můžeš pochopit feťáka, který čtyři dny nespal a má v sobě stovku prášků?“Koneckonců jistou dětskou nezodpověd­nost vytkne Kysilkové i její nynější manžel, jinak oddaný, tichý, málo využitý pozorovate­l událostí v pozadí.

Ke cti lze režisérovi přičíst, že motiv umění coby prostředku sblížení, sdílení a očisty nijak násilně nevnucuje a že zachovává vypravěčsk­ou čistotu bez průvodních komentářů. Že se Malířka a zloděj dostali až na festival Sundance, je vlastně také doporučení projektu, jenž se z původní reportáže o jedné loupeži rozrostl v bezmála hraný příběh o zrodu pouta mezi dvěma bytostmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia