MF DNES

Pražský okruh získá nové pozemky i hasičskou stanici

-

Magistrát se začal připravova­t na stavbu Pražského okruhu. Vedení města včera schválilo výkup části pozemků, potřebných pro zřízení zeleného pásu kolem silnice. Ten by měl chránit obyvatele přilehlých obcí před nežádoucím­i vlivy dálnice. Na projektu město spolupracu­je se státem, který je jeho investorem skrz Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD).

„Povedlo se nám memorandem docílit toho, že s námi budou vykupovat pozemky zeleného pásu,“říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). „Tím, že vykoupíme pozemky, tam můžeme udělat zelený val, který ochrání zástavbu před emisemi a hlukem,“vysvětluje

DUBEČ

náměstek. Nemovitost­i o rozloze více než 166 tisíc metrů čtverečníc­h za 109 milionů korun město získá v okolí plánované mimoúrovňo­vé křižovatky Dubeč. Plánované valy by ale měly chránit i blízké Běchovice.

Využijí materiál z metra

„Pracujeme s možností, že pro výsadbu zelené stěny použijeme materiál vykopaný při stavbě metra nebo Městského okruhu. Nákladní auta by nemusela jezdit ze vzdálenost­i 50 až 80 kilometrů. Šetřili bychom tím městskou kasu za poplatky z deponování i životní prostředí,“řekl Scheinherr.

Dalším krokem je výstavba nové hasičské stanice v okolí Běchovic. Ta musí vzniknout poblíž tunelu, kterým připravova­ný úsek 511 povede, jinak dálnice nezíská kolaudaci. Současně se stanicí na tamním pozemku vznikne i stanoviště záchranné služby.

„Vytvoříme projekt, získáme veškerá povolení a potom předáme tento projekt ŘSD, které ho pak bude stavět,“vysvětluje náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček. Město hasičskou stanici připravuje na základě historické dohody se státem. Kdy stavba Pražského okruhu začne, zatím není jisté. ŘSD podle posledního informační­ho letáku plánuje zahájit práce v roce 2023. (kbr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia