MF DNES

Tenistky pro slávu v Praze: silný tým a nejvyšší ambice

- — Stanislav Kučera

Grandslamo­vá šampionka i hvězdy olympijské­ho turnaje. České tenistky vyrukují první listopadov­ý týden na Pohár Billie Jean Kingové v Praze v sestavě Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, Markéta Vondroušov­á, Tereza Martincová a Lucie Hradecká.

„Z týmu mám dobrý pocit,“míní kapitán Petr Pála navzdory tomu, že se mu omluvily Petra Kvitová i Karolíny Plíšková a Muchová.

Vůdce českého výběru tak bude nejvíce spoléhat na Krejčíkovo­u. Aktuální světová pětka a vítězka letošního Roland Garros platí za první variantu do dvouhry i čtyřhry.

„Když to bude nutné, budu chtít nastoupit do všech zápasů,“hlásí Krejčíková. „Ale všechna tíha pak bude na mně,“uvědomuje si.

Z odhodlání své jedničky je Pála nadšený: „Takový přístup od hráčky, která letos vyhrála grandslam v singlu i deblu a zlato na olympiádě? Víc si nejde přát.“

Do dvouher bude kapitán ke Krejčíkové vybírat z trojice Siniaková, Vondroušov­á a Martincová. Zejména dvě posledně jmenované zažívají výtečný závěr sezony.

„Vyhrály toho teď hodně,“všímá si Pála. „Uvidíme, v jakém rozpoložen­í přijedou. Čeká nás společná příprava, pak se budeme rozhodovat.“

Hradecká figuruje v nominaci především jako případná náhradnice do čtyřhry.

Češky se ve skupině střetnou s Němkami, které se budou opírat o trojnásobn­ou grandslamo­vou šampionku Kerberovou (15. na světě) a Petkovicov­ou (73.), a Švýcarkami, jež přiletí reprezento­vat olympijská šampionka Bencicová (10.), Teichmanno­vá (39.) a Golubicová (46.).

„Soupeřky jsou určitě silné,“ví Pála. „U Německa je Kerberová, to je samo o sobě velké jméno. Švýcarky jsou v nejsilnějš­í sestavě, všechny umějí hrát týmové soutěže a jsem zvědavý, koho nasadí jako dvojku. Ale nehledě na jejich kvalitu musíme mít nejvyšší ambice.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia