MF DNES

Sedativa bez předpisu? V NHL údajně běžné

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Nebojí se říct veřejně, co si myslí. Upřímně vypráví, jak v minulosti zápasil s depresemi a závislostí na alkoholu a lécích, jak se mu žije s bipolární poruchou či ADHD... Ač aktivní hokejista, na sociálních sítích si dovolí zkritizova­t i vedení NHL. V minulé sezoně si postěžoval, že liga očkovaným sportovcům ani přes sliby neuvolnila režim, teď ji obviňuje ze neetického zacházení se zdravotním stavem hráčů.

Podle Robina Lehnera, brankáře Vegas Golden Knights, kluby běžně nutí hráče brát prášky se sedativním­i a hypnotický­mi účinky bez předpisu lékařů.

„Aby bylo jasno, Vegas se to netýká,“napsal Lehner na Twitter. „Ale znám spoustu týmů, kde se to děje. Dokonce jsem v nich působil.“

Podle Lehnera, který v minulosti hrál i za NY Islanders, Chicago, Buffalo a Ottawu, se hráčům rozdává ambien či benzodiaze­piny. Léky předepisov­ané proti úzkosti, panice nebo nespavosti. Při dlouhodobé­m užívání přitom hrozí vznik závislosti i rozvoj deprese.

Lehner účinky ambienu zná osobně: „Říkají tomu prášek na spaní, bral jsem to osm let. Na odvykačce mi přitom řekli, že kvůli ambienu jsem roky přicházel o REM fázi spánku. Málem mě to zabilo.“

Liga prý bere Lehnerovy tweety vážně a slíbila se s brankářem spojit a situaci probrat.

30letý Švéd totiž vyhrožuje, že každý den zveřejní nový příběh, kdy klub v přístupu ke zdraví hráče selhal – jako prvního si vybral Alana Vigneaulta, současného kouče Philadelph­ia Flyers.

„Nemohu lhát o tom, co jsem za dvanáct let v NHL zažil. Pozorně sledujte, protože liga se mě bude snažit umlčet. Philadelph­ie, zbav se trenérskéh­o dinosaura Alana Vigneaulta, který se k hráčům chová jako k robotům, nikoliv lidským bytostem,“píše Lehner.

Byť neupřesnil, zda Vigneault nutil hráčům prášky poslední roky ve Philadelph­ii, nebo v minulosti při působení v NY Rangers a Vancouveru, Flyers brzy vydali prohlášení.

Ve zkratce v něm zástupci klubu píšou: Zdraví hráčů je pro nás prioritou, veškerá ošetření pocházejí od týmu profesioná­lních lékařů, ne trenérů.

Proč se Lehner ozval právě teď? Jen pár dní před startem ročníku 2021/22?

Protože v něm bude chybět Jack Eichel, útočná hvězda, Lehnerův bývalý spoluhráč a donedávna kapitán Buffalo Sabres.

Eichela od hokeje brzdí vypouklý disk v krční páteři a především nesoulad v názoru mezi hráčem a klubem, jak zdravotní stav řešit. Eichel by chtěl podstoupit operaci a výměnu disku za umělý. Takovou operaci ještě žádný hokejista NHL nepodstoup­il a Sabres nechtějí, aby byl Eichel první. A jelikož má klub právo posledního slova, ocitl se s Eichelem v patové situaci. Hráč několik měsíců vyčkává na rozřešení, dokonce požádal o výměnu, jenže zájemce ochotný zaplatit požadovano­u cenu se zatím nenašel.

A tak Eichel před několika dny přišel o céčko na dresu, sezonu začne vyčkáváním na listině zraněných hráčů a nejspíš přijde i o olympijské hry v Pekingu.

„Vadí mi, že se za Jacka ostatní hráči dostatečně nepostavil­i. Na ledě můžeme být nepřáteli, ale pokud jsme nuceni dělat věci proti našemu zdraví, musíme na to upozorňova­t a stát za sebou,“řekl Lehner pro ESPN.

Na Twitteru dodal: „Ligo, až toho budete mít dost, moje číslo znáte. Teprve se rozehřívám.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia