MF DNES

Páni, to je tornádo. Schick dál oslňuje

Jeho góly jsou až návykové. Teď je nutně potřebuje reprezenta­ce. Trefí se Patrik Schick?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Neříkejte, že jste si nevšimli, jak za letošní rok vyrostl. Má větší ramena. Ještě sebevědomě­jší výraz. Originální image.

I vlastní gólovou oslavu, kterou by si mohl nechat patentovat.

Už i jeho kluboví spoluhráči se opičí, když Patrik Schick zatne svaly jako bojovník z klece, a po přesných trefách slaví s ním.

Jako třeba v neděli, kdy v dresu Leverkusen­u posbíral dva góly a jednu asistenci.

„Jen se omlouváme za to, že svou jásající pózu udělal před fanoušky Bielefeldu. Nebyla to vědomá provokace, nýbrž instinktiv­ní reakce,“prohlásil trenér Gerardo Seoane po drtivém venkovním vítězství 4:0.

Byť fanoušci Bielefeldu na českého kanonýra pískali při každém dalším doteku s míčem, klidně se to všechno mohlo obejít bez omlouvání. Doba je holt taková, že leckdy raději předcházít­e konfliktům, které by mohly trvat zbytečně dlouho.

Upřímně řečeno, Schick rozhodně nikoho nechtěl dráždit, jen po svých gólech ukázal emoce, na které jste u něj dřív nebyli zvyklí.

Z poklidného fotbalovéh­o elegána se postupem času stává mašina. A nejen na góly.

Jeho jednoslabi­čné příjmení se rázem vyslovuje s úplně jiným akcentem. I televizní komentátoř­i z ciziny si dávají záležet, aby řekli precizně, zněle, navíc co nejvíc nahlas: „Schick!“

On si to zaslouží.

A česká fotbalová reprezenta­ce vlastně taky, protože od dob neohrožené­ho obra Kollera a nezkrotnéh­o rakeťáka Baroše neměla na hrotu borce, na něhož by se mohla tolik spolehnout.

Schick je prostě v kurzu, což se prozatím nejvíc projevilo na letním mistrovstv­í Evropy. Útočník si odvezl pět gólů z pěti zápasů a koncem týdne kromě jiného dostane speciální cenu za nejkrásněj­ší trefu turnaje, kterou senzačně vymyslel z půlky hřiště proti Skotsku.

Co jeho nejbližší úkoly? Sestřelit v pátek Wales.

A v pondělí Bělorusko. Národní tým potřebuje dvě výhry, aby si za suverénní Belgií pojistil druhé místo v kvalifikač­ní skupině. Bez ohledu na ostatní možné alternativ­y, které se nabízejí, by to znamenalo baráž o mistrovstv­í světa, které začíná přesně za 412 dní.

Příští rok na šampionátu v Kataru by mohla kulminovat Schickova parádní cesta. Pokud se Čechům podaří podruhé v samostatné historii postoupit. „Schicky má fazonu. Střílí góly, sbírá asistence, budeme toho chtít využít,“vyřkl před kvalifikac­í záložník Alex Král.

Pětadvacet­iletý Schick má skutečně fazonu jako hrom. Po štacích v Sampdorii Janov, AS Řím a Lipsku využívá zkušeností, svou brilantní techniku a rovněž mu sedí útočný a přímočarý styl Bayeru Leverkusen. Pomáhají mu bleskurych­lá křídla, která centrují ostré míče k šestnáctce, nebo zázračný osmnáctile­tý talent Wirtz na pozici špílmachra. Schickovi přihrál na čtyři z posledních pěti ligových gólů.

A teď přejděme k dalším číslům. V pořadí všech bundesligo­vých střelců je Schick třetí. Po sedmi kolech na šesti trefách. Zvládl to za čtyřiadvac­et střel. Víc gólů mají jen střelecká tornáda Robert Lewandowsk­i z Bayernu a Erling Haaland z Dortmundu.

A pak už je tu Schick, jenž skóruje v průměru každých 91 minut.

Jeho Leverkusen prospívá, drží se na dostřel prvního Bayernu, vytvořil už dvacet gólů.

„Zasloužíme si být tam, kde jsme. A přesně takhle musíme pokračovat. Musíme zůstat koncentrov­aní,“zdůraznil Schick po víkendovém utkání.

I když mu statistici zatím nepřipsali jedinou asistenci, určitě by si ji po neděli zasloužil. Byť byla před prvním gólem Diabyho docela nechtěná, ale počítat by se měla.

Pak už se čtrnáctka na dresu českého útočníka rozjasnila úplně.

První zásah: Schick si v jedné linii naběhl mezi tři obránce, pravačkou si ukázkově přiťukl kolmou přihrávku a mazácky zakončil levačkou po zemi.

Krásný druhý gól vstřelil po centru z pravé strany. Přesně po roce se v bundeslize trefil hlavou, nechytatel­ně a milimetrov­ě.

„Schick, to je zničující síla,“vášnivě líčil televizní komentátor.

Určitě je škoda, že před závěrem utkání Schick střídal, neboť si mohl po penaltě v nastavení připsat hattrick.

Doufejme, že se česká útočná jednička projeví taky v národním dresu, který od Eura neoblékla. Schick si nejprve dva zápasy odseděl jako trest za březnové vyloučení ve Walesu, poslední přátelák vynechal. Takže

teď?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jsem king! Patrik Schick ukázal, co umí, v nedělním utkání bundesligy v Bielefeldu: Leverkusen­u pomohl ke třem bodům dvěma góly a asistencí.
Foto: Profimedia.cz Jsem king! Patrik Schick ukázal, co umí, v nedělním utkání bundesligy v Bielefeldu: Leverkusen­u pomohl ke třem bodům dvěma góly a asistencí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia