MF DNES

Bratranci u prahu NHL. Reichel & Reichel se perou o místo

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Kdysi při rodinných návštěvách hráli tenis, basket a fotbal, třebaže si nerozuměli. Kristian to mohl zkoušet česky a anglicky. Lukas mluvil jen německy.

Bratranci Reichelovi se vždy dorozuměli prostředni­ctvím gest a mezinárodn­ích slovíček. Později udržovali kontakt přes sociální sítě. Teď se oba snaží probourat do NHL.

Třiadvacet­iletý Kristian ve Winnipegu, o čtyři roky mladší Lukas v Chicagu.

Byť na soustředěn­ích svých klubů dělají na své šéfy výborný dojem, o místo v nejslavněj­ší hokejové lize se musí prát ze všech sil.

Kristian v nedělním přípravném mači ve Vancouveru přihrál na první gól Jets a druhý sám dal výstavní ranou švihem z levého kruhu. Puk prosvištěl do růžku nad brankářový­m ramenem a chlapík s číslem 87 na dresu radostně zapumpoval zaťatou pěstí.

Jeho mužstvo podlehlo 2:3, on si však důrazně zažádal o premiérový start v NHL.

V zámoří se syn olympijské­ho vítěze a trojnásobn­ého mistra světa protlouká už pátou sezonu – nejprve v juniorce v Red Deeru, poté v mančaftu Manitoba Moose v AHL.

Byť ho žádný z klubů National Hockey League nedraftova­l, hýčká si svůj sen a snaží se vmáčknout známé příjmení na soupisku Jets.

„Hrál dva zápasy, oba výborně,“tvrdí jeho otec Robert, jenž ho sleduje z Litvínova. „Udělal všechno, co mohl. Teď jen aby dostal šanci.“

Podobně jako Čech Kristian ve Winnipegu se Němec Lukas v Chicagu potýká se silnou konkurencí.

Sedmnáctka loňského draftu se po přestupu od berlínskýc­h Eisbären zatím v Americe teprve rozkoukává. Hovoří o divokém tempu na užším kluzišti, obdivuje slovutné spoluhráče: „Chci se od nich co nejvíc naučit.“

V jednu chvíli se v útoku setkal s kapitánem Toewsem a též s mladíkem Hagelem, na něhož před časem v Red Deeru narazil Kristian.

Taky Lukas v kariéře následoval svého tátu. Martin Reichel v 90. letech doputoval z Litvínova až do Rosenheimu, kde se seznámil s budoucí manželkou.

Zakotvil v zemi, kterou reprezento­val na mnoha šampionáte­ch či na olympiádě v Salt Lake City.

Zatímco Robert se v NHL objevil (včetně play off) v 900 partiích, Martin nenastoupi­l ani za Oilers, kteří si jej vybrali v dražbě nadějí, ani za jiný klub za Atlantikem.

Jejich potomci se nyní pokoušejí šířit věhlas hokejového klanu na obou stranách kanadsko-americké hranice.

Kristian se ocitl v krušnější pozici, v žebříčcích útočníků jsou před ním borci s jednocestn­ými smlouvami (pouze pro NHL) nebo talenty, které by při přesunu na farmu mohl Winnipegu vyfouknout jiný tým.

„Kdyby Kristian prošel draftem třeba v prvním nebo druhém kole, asi by už NHL hrál,“přemítá Robert, který s juniorem jako obvykle v létě trénoval na ledě i na suchu. „V testech se ukázalo, jak skvěle je připravený. Například v síle nohou, ve výbušnosti udělal zase velké pokroky.“

Už na jaře při výstupním pohovoru Kristianov­i sdělili, že dozrál pro

NHL, jen musí některému z členů mužstva Jets sebrat místo.

Ač ho v pondělí po povedeném kempu přeřadili do rezervního celku, dál doufá, že se jeho touha naplní. Už několikrát se mohl vrátit do některé z evropských soutěží, kde by snadno sehnal lépe placené angažmá. Zatím vytrval a dál bojuje.

Kdyby však ani v této sezoně neuspěl, patrně by zvážil ukončení zámořské mise.

To Lukas má před sebou o něco příznivějš­í vyhlídky. Blackhawks s ním do budoucna počítají, i kdyby se jim hned nevešel do sestavy.

„Byla by samozřejmě paráda, kdyby se oba kluci prosadili do NHL,“říká otec a strýc Robert. „Ale vůbec to není jednoduché.“

V ideálním případě se bratranci Kristian a Lukas střetnou 5. listopadu v zápase Winnipeg – Chicago.

Horší variantou je sraz v partii Manitoba – Rockford o dva dny později. Oba si před prahem NHL přejí totéž. Leč vstoupit smějí jen vyvolení.

 ?? Foto: Getty ?? Čech Kristian Reichel se snaží dostat do týmu Winnipegu.
Foto: Getty Čech Kristian Reichel se snaží dostat do týmu Winnipegu.
 ?? Foto: Getty ?? Němec Lukas Reichel chce hrát NHL za Chicago.
Foto: Getty Němec Lukas Reichel chce hrát NHL za Chicago.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia