MF DNES

Velký návod MF DNES: jak volit, aby hlas byl platný

Zítra ve 14 hodin se otevřou po Česku volební místnosti. Na co se vyplatí pamatovat a co bude tentokrát jinak.

- — Jiří Vachtl

Rekordně dlouhá volební kampaň, kterou odstartova­l prezident Miloš Zeman vyhlášením termínu voleb již loni v prosinci, se chýlí ke konci. Už zítra ve 14 hodin se v celém Česku otevřou volební místnosti. O hlasy voličů usiluje 22 stran, hnutí a koalic.

Letošní hlasování není výjimečné jen velkým počtem nerozhodnu­tých, ale také množstvím lidí, kteří se chystají kroužkovat. Podle průzkumu Medianu pro MF DNES chce preferenčn­í hlasy udělit 63 procent voličů. Každý z nich může zakroužkov­at až čtyři kandidáty na jednom lístku. Voliči tím přidělají práci komisím, které budou muset u početnější­ch kandidátek otáčet strany lístků. Český statistick­ý úřad (ČSÚ) přesto nepředpokl­ádá, že by při sčítání docházelo k větším prodlevám. „Většina okrsků bude sečtena, podobně jako v posledních několika volbách, ve večerních hodinách,“řekl mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Přestože v Česku stále platí povinnost zakrytí dýchacích cest při pohybu ve vnitřních prostorech, do volební místnosti budou vpuštěni i lidé bez respirátor­u či roušky.

Už zítra se v celém Česku otevřou volební místnosti, do kterých během víkendu dorazí miliony voličů. Redakce MF DNES připravila přehled informací, které se vyplatí znát, než půjdete k volbám.

1 Kdy se bude volit?

Volby se konají zítra od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Pokud budete ve volební místnosti v sobotu přesně ve 14 hodin, volební komise vás ještě musí nechat odvolit.

2

Kdo smí volit?

Volit může každý občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dovrší 18 let.

3

Co si vzít s sebou?

Ve volební místnosti se občan musí prokázat platným dokladem, buďto občanským průkazem, nebo pasem.

4

Musím mít roušku?

Ano. Mimořádné opatření ministerst­va zdravotnic­tví stanovuje povinnou ochranu dýchacích cest v podobě respirátor­u nebo chirurgick­é roušky v uzavřených prostorech. Pokud si lidé respirátor zapomenou, ve volební místnosti budou k dispozici. O hlas však nepřijdou ani odpůrci roušek. Pokud ochranu odmítnou, bude jim umožněno volit, ale zároveň budou vyzváni, aby co nejrychlej­i opustili místnost.

5

Kde budu volit?

V místě trvalého bydliště. Volební místnost je uvedena na volebních lístcích, které lidé dostali v uplynulých dnech do schránky. Kde přesně volíte, zjistíte také například na internetov­ých stránkách své obce.

6

Můžu volit někde jinde?

Pokud nebudete volit v místě trvalého bydliště, musíte mít voličský průkaz. Ten opravňuje hlasovat kdekoliv v Česku nebo na zastupitel­ském úřadě v zahraničí. O průkaz ale bylo nutné požádat nejpozději včera.

7 Jsem v karanténě. Co mám dělat?

Lidé, kteří se kvůli covidu ocitli v karanténě, mají tři možnosti. Včera mohli odevzdat hlas z auta na takzvaných drive-in volebních stanoviští­ch. Pokud to volič nestihl, může ještě do dnešní 20. hodiny zatelefono­vat na krajský úřad a domluvit se, že volební komise dorazí s urnou přímo k němu domů. O volby nepřijdou ani lidé, které covid uvěznil v pobytových zařízení. Komise do nich dorazí dnes nebo zítra.

8 Kde dostanu hlasovací lístky?

Hlasovací lístky jsou rozesílány do poštovní schránky v místě vašeho bydliště. Voliči je musí dostat nejpozději tři dny před začátkem voleb. Pokud dojde k jejich poškození nebo ztrátě, je možné požádat ve volební místnosti okrskovou volební komisi o vydání nové kompletní sady lístků.

9 Čeho si všímat na lístku?

Každá strana, hnutí či koalice má svoji kandidátku natisknuto­u na samostatné stránce, a to pod číslem určeným losem. To je ve všech krajích stejné. Pokud v pořadí lístku některé z čísel chybí, nemusí to znamenat, že jsou lístky nekompletn­í. Pokud totiž některá strana nepostavil­a kandidátku ve všech krajích, zůstane v nich číslo neobsazeno.

10 Jak kroužkovat?

Volič může rozdat až čtyři

Volby v karanténě preferenčn­í hlasy pro kandidáty na jednom volebním lístku. Kandidát, kterého v daném kraji zakroužkuj­e pět procent lidí, kteří hlasují pro jeho stranu, se posune na první místo před lídra. Voliči kroužkují čísla před jménem kandidátů, nikoliv jejich jména. Nepočítá se ani křížkování, podtržení či jiná úprava. Pokud volič omylem zakroužkuj­e víc kandidátů, hlas není ztracen – lístek stále platí jako hlas pro celou stranu v pořadí kandidátky, jak ji strana postavila.

11 Lístek mám, co obálku?

Obálka, ve které vám přišly lístky domů, se do volební urny s lístkem nehází. Ve volební místnosti dostanete novou obálku. Do ní vložíte zvolený volební lístek.

12 Musím jít za plentu?

Ano. A za plentou vložíte lístek do obálky. Hlasování je tajné. Lístek nesmíte dát do obálky před komisí ani nikým jiným. Pokud nepůjdete za plentu, komise vám neumožní hlasovat. Přeložení nebo ohnutý roh nemá na platnost lístku vliv.

13 Poradí mi někdo?

Jak hlasovat nebo kroužkovat vám vysvětlí volební komise. Vzor toho, jak správně vyplněný volební lístek vypadá, najdete vyvěšený ve volební místnosti. Pokud máte zdravotní potíže nebo neumíte číst a psát, může jít s vámi za plentu jiný volič, který vám pomůže. Nesmí to však být člen volební komise.

14 Kdy budou výsledky?

Jakmile se uzavřou volební místnosti, začnou komise sčítat hlasy. Výsledky se očekávají v sobotních večerních hodinách. Průběžné výsledky můžete sledovat již od sobotní 14. hodiny na idnes.cz/volby.

 ?? Foto: Tomáš Lánský, MAFRA ?? Na drive-in stanoviště v Mostě přijelo včera odevzdat hlas 25 lidí.
Foto: Tomáš Lánský, MAFRA Na drive-in stanoviště v Mostě přijelo včera odevzdat hlas 25 lidí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia