MF DNES

Za dva králíky vězení

Pytlákům hrozí podle nového sazebníku ministerst­va zemědělstv­í tvrdší tresty

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Ministerst­vo zemědělstv­í umožnilo ukládat vyšší tresty lidem, kteří v lesích pytlačí. Změnilo totiž sazebník, který finančně ohodnocuje jednotlivé druhy zvěře i ryb. Podle něj pak policie odhaduje výši škody. Nyní pytlák rychleji překoná hranici škody 10 tisíc korun, odkdy již nejde o přestupek, za který mu hrozí jen pokuta, ale o trestný čin. Nově tedy stačí méně k tomu, aby pytlák mohl být trestně stíhán a odešel od soudu i s trestem odnětí svobody, neboť desetitisí­cové škody dosáhne již za dva ulovené bažanty nebo divoké králíky.

„Na novém ocenění zvěře a ryb jsme spolupraco­vali s policií, státním zastupitel­stvím, s Mendelovou univerzito­u v Brně i Českým rybářským svazem. Nové taxy platí od 5. října,“upřesnil mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Vojtěch Bílý.

Hodnota nelegálně zabitého jelena evropského stoupla podle nových pravidel na 33 700 korun z dosavadníc­h 29 300, prasete divokého na 26 705 z 22 900 korun. Za nejčastěji pytlačenéh­o srnce vzrostla cena z 15 900 na 28 tisíc korun.

„Vítáme to, protože k poslední úpravě ceníku došlo před jedenácti lety a u některých druhů zvěře vycházely částky až směšně nízko. Přitom cenová hladina se změnila od té doby u všeho. Jsme rádi, že se to přizpůsobi­lo současným poměrům,“řekl MF DNES mluvčí Českomorav­ské myslivecké jednoty Vlastimil Waic.

Jak celá věc v praxi funguje? Pokud pytlák zastřelí zvěř nebo nelegálně chytá ryby, v případě jeho dopadení je rozhodujíc­í výše škody. Podle ní se určuje, jestli jde o trestný čin, nebo jen přestupek.

Od 1. října 2020 se přitom hranice trestného činu zvýšila z pěti tisíc na 10 tisíc korun. Nový ceník toto odráží. Pro příklad – už při upytlačení dvou dospělých jeseterů nebo čtyř větších candátů nyní škoda 10 tisíc korun vznikne. Věc by tedy musela řešit policie.

Třebaže pytláctví je obtížně prokazatel­ná činnost, česká justice už za ně rozdala tvrdé tresty. Letos v září Krajský soud v Brně zamítl odvolání pytláka Františka Kozy z Jihlavy, když mu potvrdil trest dva a půl roku ve věznici s ostrahou a pokutu 117 tisíc korun. Další členové Kozovy pytlácké skupiny vyvázli s podmíněným­i tresty a pokutami. Muži stříleli divočáky, srnce, zajíce a daňky především v jižních Čechách a nerozpakov­ali se pytlačit ani v době hájení. Myslivecký­m spolkům způsobili škodu téměř půl milionu korun.

Že je pytláctví stále problém, dosvědčuje také případ z konce září, kdy na Jindřichoh­radecku neznámý pachatel zastřelil dva jeleny evropské a následně jim uřízl hlavy. Šlo mu zřejmě o trofeje, těla zůstala na místě. Způsobil škodu bezmála 68 tisíc korun. Policie po něm pátrá.

 ?? ?? Muflon
Jelen sika
Daněk skvrnitý
Srnec obecný
Jezevec lesní
Liška obecná
Zajíc polní
Kuna lesní či skalní
Bažant obecný
Králík divoký
Husa
Holub
Kachna
Muflon Jelen sika Daněk skvrnitý Srnec obecný Jezevec lesní Liška obecná Zajíc polní Kuna lesní či skalní Bažant obecný Králík divoký Husa Holub Kachna
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia