MF DNES

Stejnopohl­avní páry se svatby ještě nedočkají.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Průzkumy ukazují, že Češi sňatkům homosexuál­ů přejí. Podle agentury Median by manželství pro gaye a lesby podpořilo 67 procent lidí. Většinovou politickou podporu manželství pro všechny ale nemá. MF DNES oslovila osm stran a koalic, které mají potenciál dostat se do Sněmovny, a z jejich vyjádření vyplynulo, že ani v příštích čtyřech letech se homosexuál­ové nedočkají zákona, který by jim umožnil uzavírat manželství.

Ruku by pro to rozhodně nezvedli poslanci SPD, komunistů a Trikolóry. Hnutí Přísaha, ANO i SPOLU mají v této otázce volné hlasování a nechali by to na jednotlivc­ích. Z pěti čelných představit­elů těchto tří uskupení by určitě pro byla jen šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Všichni poslanci z její strany ale tento názor nesdílejí.

Marián Jurečka (KDU-ČSL) před časem vyvolal rozruch výrokem, že si nedovede představit účast ve vládě, která by manželství pro všechny odsouhlasi­la. Později své vyjádření zmírnil s tím, že každý poslanec SPOLU bude moct hlasovat sám za sebe. Co si o tom myslí on, je ale patrné a obecně lze od lidovců očekávat, že pro ně manželství bude znamenat výhradně svazek muže a ženy. Předseda ODS Petr Fiala

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia