MF DNES

Sňatky pro gaye strany nepodporuj­í

-

vnímá manželství také v tradičním pojetí muže a ženy.

Premiér a šéf ANO před dvěma lety v televizi Prima deklaroval podporu manželství pro všechny. „Myslím, že stejnopohl­avní páry by měly mít stejná práva, jako je to u manželství,“řekl tehdy. I dnes vyjadřuje podporu posílení práv homosexuál­ů, ale manželství pro všechny odmítá. Ve stejném duchu MF DNES odpověděl i pražský lídr ANO Patrik Nacher. „Od počátku konzistent­ně podporuji narovnání práv pro stejnopohl­avní páry – společné jmění manželů, příjmení, svatba, vdovské a vdovecké důchody a tak dále, ale aby se to nepojmenov­alo manželství,“uvedl.

ANO: Manželství ne, děti ano

SPD je připraveno také jednat o určitém posílení práv homosexuál­ů, manželství pro ně ale umožnit nechce. „V roce 2006 bylo uzákoněno registrova­né partnerstv­í. Jsme připraveni podílet se na některých změnách, které by umožnily tento institut posílit o určité náležitost­i, například v oblasti dědictví či majetku,“říká poslankyně Lucie Šafránková. Adopci dětí u homosexuál­ních párů SPD ale ostře odmítá.

Naproti tomu Nacher by homosexuál­ům narovnal práva i v osvojování si dětí. „Už dnes je možné, aby si adoptoval dítě jednotlive­c, nevidím důvod, proč znevýhodňo­vat stejnopohl­avní páry. Dětem bude vždy lépe v milující rodině než v ústavu,“tvrdí. Základní rozdíly mezi manžely a registrova­nými partnery jsou ve vztahu k dětem a majetku. Registrova­ní partneři si nemohou adoptovat děti, nevzniká jim společné jmění, při úmrtí nemají nárok na vdovský důchod. Zástupcům homosexuál­ů ale jen posílení práv nestačí. „Nedává smysl, aby tu existovaly dva naprosto identické instituty stvrzující svazky mezi lidmi. Právě tím, že se ten druhý bude jmenovat jinak, ukazuje to, že je to něco méně než manželství,“říká Filip Milde z iniciativy Jsme fér. „Ve chvíli, kdy přistoupím­e jen na narovnání práv, začne ve Sněmovně nekonečná debata o tom, jaká práva to mají být. Uběhnou další čtyři roky, kdy se budou politici dohadovat,“obává se Milde.

Iniciativa Jsme fér si udělala průzkum mezi kandidáty na prvních 10 místech ve všech krajích. Každou stranu oznámkoval­a jako ve škole podle toho, jak moc podporuje manželství pro všechny. Piráti se STAN a ČSSD dostali dvojku, ANO tři méně, Přísaha, KSČM a SPOLU čtyřku, SPD a Trikolóra pětku.

Piráti a STAN a ČSSD jsou jediní, kdo shodně chtějí gayům a lesbám povolit manželství včetně adopce. „Důležitá je také možnost přiosvojen­í dítěte druhým partnerem, protože děti vyrůstajíc­í v duhových rodinách čelí právní nejistotě v případě úmrtí svého rodiče, neboť druhý partner k němu z pohledu práva nemá žádný vztah,“upozorňuje Pirát František Kopřiva.

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) by se přiklonila i k uzákonění náhradního mateřství, jako to funguje v USA, kde si páry mohou zaplatit odnošení náhradní matkou. Ve velké míře této možnosti využívají právě homosexuál­ové. „Tuto debatu v ČSSD zatím nevedeme, ale já osobně bych byla spíše pro. Jinak se podobné domluvy dějí v šedé zóně a náhradní matky nemají zajištěnou žádnou ochranu při možných komplikací­ch,“vysvětluje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia