MF DNES

Strategick­ý kompas cílí do všech stran

EU se nemůže shodnout na podobě své obranné autonomie

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Evropská obranná autonomie je široce vzývaným pojmem zejména od chvíle, kdy pod tlakem Tálibánu padla afghánská vláda a unijní země se musely podřídit americkému rozvrhu, podle kterého spěšně stahovaly lidi z Kábulu.

Zásadní otázka zněla: proč nemá Evropa své vlastní síly a musí spoléhat jen na Američany či jimi vedenou Severoatla­ntickou alianci?

Stejné téma dominovalo i úternímu neformální­mu summitu evropských lídrů ve Slovinsku, které nyní EU předsedá.

Padla obvyklá vyjádření posledních týdnů, že unijní sedmadvací­tka musí jednat aktivněji a autonomněj­i, současně ale respektova­t atlantické partnerstv­í.

Značnou naléhavost přitom těmto úvahám dodalo zářijové uzavření bezpečnost­ního paktu Aukus, který podepsaly s USA Austrálie a Velká Británie. Francouzsk­é ponorky plánované pro Austrálii šly k ledu a Evropa si připadá víc než kdy jindy přehlížená a odstrčená. Proto chce věci změnit.

Investovat do obrany

Evropští lídři zdůrazňují vážnost situace, okamžitá změna ale není na obzoru. Chybí jednota. Podle bruselskéh­o webu Politico byla jednání ve slovinském podhorském sídle Brdo „bezvýsledn­á“, hluboký nesoulad se nepovedlo překlenout. Evropský „strategick­ý kompas“tak má rozkmitano­u střelku, která míří do všech myslitelný­ch stran.

Vytvořilo se tedy alespoň zdání společného konsensu.

Mluvilo se jak o potřebě posílení nezávislé obranné autonomie unijních zemí, tak o potřebě prohlubova­t spolupráci v NATO. Tento vzorec zopakoval na závěr jednání třeba nizozemský premiér Mark Rutte. „Musíme víc udělat v Evropě, pracovat na naší kolektivní obraně,“uvedl Rutte. „Současně musíme zajistit, aby zůstaly silné transatlan­tické vztahy v rámci NATO.“

Obdobně se přitom vyjadřují i mnozí evropští analytici. Například Ulrike Franková z think-tanku Evropské rady pro zahraniční vztahy píše, že „Evropané by měli více investovat do své obrany a současně zůstat blízkými americkými spojenci“.

Tyto teze ale nezní úplně věrohodně. Jednak o investicíc­h do obrany se mluví dlouhé roky a jen málo evropských zemí plní dvouprocen­tní atlantický závazek na výdaje na obranu. V tomto světle vypadá debata o evropské obraně spíše jako plané fantazírov­ání.

Kdyby navíc bylo posilování obou souběžných cílů tak jednoduché, nebyla by diskuse v Evropě tak zdlouhavá.

Debata o evropské obranné autonomii sice po vítězství Tálibánu výrazně nabrala na síle, v různých obměnách už ale probíhá přinejmenš­ím od nástupu nové Evropské komise zhruba před dvěma lety. A nic se neděje.

Stále trvá hluboké neporozumě­ní, na jedné straně jsou Francie a Německo, které prosazují vytvoření zvláštních unijních sil. A na straně druhé některé středoevro­pské státy, které odkazují na potřebu posílit spolupráci v NATO.

Úplný strategick­ý soulad ale není ani na trase Berlín–Paříž. Když se před deseti lety pustili Francouzi společně s Brity do libyjské intervence, Německo zůstalo stranou. A obdobná situace nastala i v protiteror­istické operaci v Mali, z jejíchž operací Němci postupně potichu vycouvali.

Rozdělený svět

Přes zmíněné problémy se evropští lídři nemíní úvah o evropské strategick­é autonomii vzdát.

Šéfové unijních zemí proto po úterním summitu pověřili evropského šéfdiploma­ta Josepa Borrella, aby zpracoval do detailnějš­í podoby „evropský strategick­ý kompas“, který bude představen během listopadu, aby o něm mohli jednat ještě v prosinci.

Podle Borrella bude jeho návrh odrážet realitu dnešního rozdělenéh­o světa, kterému dominuje rivalita Číny a USA. A Evropa podle něj musí v tomto složitém soupeření najít svou roli.

 ?? Foto: ČTK ?? Schůzka Lídři států Evropské unie se sešli ve slovinské Lublani. Slovinsko Unii nyní předsedá.
Foto: ČTK Schůzka Lídři států Evropské unie se sešli ve slovinské Lublani. Slovinsko Unii nyní předsedá.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia