MF DNES

Singapur: když lidi venku hlídají roboti

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

SINGAPUR

Vítejte ve světě George

Orwella!

Náznak toho, jak by mohl v blízké budoucnost­i vypadat běžný dohled nad veřejným pořádkem ve velkých městech, si lze už dnes vyzkoušet na vlastní kůži v asijském Singapuru.

V tomto bohatém a také velice přísně kontrolova­ném městském státě poslaly úřady do ulic – zatím jen v rámci třítýdenní­ho experiment­u – dva roboty na kolečkách, pojmenovan­é Xavier, vybavené sedmi kamerami a všelijakým­i čipy, kteří jsou určeni k pečlivému sledování toho, jak se veřejnost v jejich rajonu chová. Jak se brzy ukázalo, na rozdíl od „lidských policistů“jsou zcela nekompromi­sní, nepodplati­telní a nikdy se neunaví.

Jakmile spatří nějaký nešvar, okamžitě reagují, rozkřiknou se na „pachatele“a ten musí s ostudou hned zjednat nápravu.

Jejich zásah vypadá třeba takto: Robot popojíždí krokem po ulici, když tu spatří hlouček lidí příliš natěsno – v jednom konkrétním případě sledovalo několik přátel dva známé, kteří rozehráli na chodníku šachovou partii. „Dodržujte prosím rozestup minimálně jeden metr! Dodržujte prosím pravidlo maximálně pěti osob ve skupině!“ozval se vzápětí robotický hlas, zatímco

Robot v akci kamery podivného vozíku sjížděly jednotlivé obličeje.

Robot měl pravdu, dav se provinil proti pandemický­m opatřením.

Nebo jiný příklad: Kdosi odhazuje nedopalek cigarety na chodník, to je ve vypulírova­ném Singapuru jeden z nejodsuzov­anějších hříchů vůbec, za který se platí citelná pokuta. Onen nešťastník si nevšiml, že robot jeho počínání bedlivě sleduje. To už však zazněla strojová výzva: „Dopouštíte se nežádoucíh­o sociálního jednání! Prosím, napravte to!“Lapený hříšník se stydlivě vrací, sbírá nedopalek a vhazuje ho do koše na odpadky.

Jindy zase není pro robota problém odhalit třeba nesprávné parkování nebo kouření v zakázaných zónách.

Jak vidno, experiment funguje.

Singapur se tak nejspíš brzy dočká plného nasazení „robotích policistů“. Ne všichni jeho obyvatelé s tím však jsou srozuměni. Stále masivnější nasazení arzenálu sledovacíc­h technologi­í, včetně husté sítě pouličních kamer na rozpoznává­ní obličejů, vyvolává u řady z nich obavy o to, zda jim ještě vůbec zůstane nějaké soukromí.

Až moc dotěrné technologi­e

Tamní úřady dlouhodobě prosazují vizi vyspělého moderního města řízeného technologi­emi, což někomu může imponovat. Aktivisté, kteří mají v programu hájení občanských svobod, však oponují, že cenou je neadekvátn­í ztráta soukromí. Lidé podle nich také mají jen minimální kontrolu nad tím, co se s nashromážd­ěnými daty dál děje.

Technologi­e se zkrátka mnohým v Singapuru zdají být čím dál dotěrnější­mi. A to jsou v tomto městském státě, kde pořádek je tou nejomílaně­jší mantrou, na leccos zvyklí. Ve světě je Singapur za přílišné omezování občanských svobod kritizován často, a to nikoliv neoprávněn­ě.

Vláda nicméně nasazení robotů obhajuje. Hovoří o tom, že ti nikoho nehoní k zodpovědno­sti, jen napomínají a zjednávají nápravu. Dalším silným argumentem pro jejich využití je narůstajíc­í nedostatek pracovní síly. Podtrženo a sečteno: Zvykejme si! Brzy nejspíš spatříme takových Xavierů ve veřejném prostoru daleko víc. A nejen v Singapuru.

 ?? Foto: Reuters ?? Xavier pečlivě sleduje okolí, zda se všichni chovají náležitě.
Foto: Reuters Xavier pečlivě sleduje okolí, zda se všichni chovají náležitě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia