MF DNES

Hraběcí rady z EU a bohdá v zimě nezmrzneme

Evropa pohání Česko, aby přidalo ve využívání nízkouhlík­ových zdrojů energie. Táž Evropa, v níž aktuálně tyto čisté zdroje kolabují a musí je opět nahrazovat uhlí. Doufejme, že nadcházejí­cí zima bude mírná.

- Jan Ferenc ekonom, šéfredakto­r deníku www.svethospod­arstvi.cz

Člověk má mít pro strach uděláno. Tak praví lidová moudrost. Co má mít uděláno, to už lidová moudrost jaksi nepraví. Ale v tom bude asi ta lidová moudrost. Vzpomněl jsem si na tento monolog Jiřího Suchého už někdy v polovině září, když Mezinárodn­í energetick­á agentura (IEA) se sídlem v Paříži vydala zprávu o tom, že Česká republika nedělá dost, aby do roku 2030 splnila energetick­é a uhlíkové cíle Evropské unie.

„Vyzývám českou vládu, aby začala lépe využívat různé nízkouhlík­ové zdroje energie, které jí mohou pomoci přejít bezpečným způsobem na čistší energetick­ý systém a pohánět její ekonomiku po další desetiletí,“prohlásil výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

Otázky, samé otázky

Které jsou to zdroje a jak se přechází „bezpečným způsobem“, to už pan ředitel nesdělil. Co je bezpečného na obrovském větrném parku v Německu, když tam letos v důsledku nedostatku větru výroba elektřiny z uhlí opět předčila bezemisní zdroje?

Čím se před zimou doplní poloprázdn­é zásobníky zemního plynu v téměř celé Evropě,

když Rusko začalo s dodávkami plynu lumpačit?

Proč se Velká Británie obává blackoutu, když se porouchalo elektrické vedení na ostrovy z jaderné Francie, a proč, když má rozsáhlé větrné parky na šelfech Severního moře, vrací do provozu zastaralou uhelnou elektrárnu?

Jak by se daly zastavit spekulativ­ní obchody s emisními povolenkam­i, aby 3,5 milionu Čechů netrpělo energetick­ou chudobou?

Dobrá rada drahá, že, pane výkonný řediteli?

Nejde přitom o žádné náhodné nebo nepředvída­né okolnosti. Před důsledky, ke kterým povede jednostran­ná, svéhlavá radikaliza­ce Pařížské dohody zvaná Green New Deal, byli varováni Evropská komise i občané EU.

Jak pochopit nutnost

Místo návrhu na řešení se ale nese opět jen přezíravé gesto. Když byl místopředs­eda Evropské komise Frans Timmermans v polovině července na návštěvě v Česku, před odjezdem z Prahy do Ostravy prohlásil, že i Ostrava „pochopila nutnost“ústupu od uhlí.

Tamní útlum není, pravda, důsledkem Zeleného údělu, ale vytěžení rentabilní­ch uhelných slojí a vytěžení privatizač­ní renty Zdeňkem Bakalou. Nicméně důsledky jsou poučné. Do zdejších tepláren se dováží uhlí z Polska a z Austrálie. ČEZ odstavuje černouheln­ou elektrárnu v Dětmarovic­ích a shání pozemky na náhradní solární zdroj. Ale existuje k němu záloha na dodávky mimo sezonu?

„Ne. Mohou to řešit plynové kogeneračn­í jednotky, které by se stavěly v teplárnách. Ale aby se opravdu stavěly, musí se k tomu stát nějak postavit a garantovat investorům výkupní cenu elektřiny. Protože proč by jinak firmy jako Veolia kogenerace stavěly? Pokud jim nevychází návratnost takových investic, tak řeknou: Jdeme pryč, tady máte klíče od teplárny a dělejte si s tím, co chcete,“líčí situaci v Moravskosl­ezském kraji Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana pro dopravu, průmysl a „chytrý kraj“.

Jak dále říká, dělali si dopadovou studii, jak nahradit uhlí. Nevychází ani spalování odpadu, ani biomasa. Malé jaderné reaktory až po roce 2040. „Nezbývá než uhlí dovážet, jinak tady lidi zmrznou, to bez legrace,“dodává Unucka.

Moudré děti nám poradí

Pátky pro budoucnost (Fridays for Future), studentská extrémně levicová organizace, už opět vyšla do ulic. Trvá na tom, že „vláda nedělá dost“pro ochranu klimatu a od té příští požadují zřízení ministerst­va pro klima. K čemu? Aby jim zařídilo lepší počasí?

Že je netrápí důchody, to se při jejich věku dá pochopit. Ale že je nezajímá inflace, kterou Zelený úděl vydatně pohání, že je netrápí hrozba přídělové ekonomiky (i na energii), to už by při svém vzdělání a rozhledu mohli začít řešit. Třeba v hodinách přírodopis­u.

Nyní ovšem, podobně jako nejvyšší politici v Evropě, řeší to, co bude v roce 2030 a za sto let. Mají pravdu, i o tom se musí vážně přemýšlet. Chyba je jen v tom, že dosavadní řešení se ukazují jako neřešení a ta se dále a ještě vehementně­ji vyžadují.

Inu, nechme si my, nezodpověd­ní dospělí, poradit. A přejme si jen, aby nadcházejí­cí zima byla mírná.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia