MF DNES

Kdo z lídrů hraje o politické přežití

Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

-

Výsledky voleb do Sněmovny nerozhodno­u pouze o novém rozložení sil a podobě příští vlády, ale také přinesou několik osobních příběhů. Jakých?

Andrej Babiš – Šéf hnutí ANO prohlásil, že pokud by po volbách skončil v opozici, odejde z politiky. „Říjen 2021 bude raz dva. Pan Fiala říkal, že nás porazí ve volbách. Já když prohraju volby, tak určitě nebudu pokračovat v politice,“prohlásil Babiš už loni v únoru pro Blesk. Na svých slovech zjevně trvá. S tím, že jeho odchod může nastat i v případě, že hnutí ANO sice zvítězí, ale koalice SPOLU s Piráty a STAN získají nadpolovič­ní většinu a sestaví vládu. „Kdybychom měli skončit v opozici, z politiky bych odešel,“řekl Babiš Frekvenci 1 s tím, že není jako jeho ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který podle něj „třicet let ve Sněmovně mluví a skutek utek“. Šéf ANO dodal, že by v případě odchodu ze Sněmovny nekandidov­al na prezidenta, což se od něj tak nějak očekává.

Jan Hamáček – Předseda ČSSD je připraven opustit politiku, pokud by jeho strana nezískala aspoň pět procent a vypadla ze Sněmovny. „Jasně jsem řekl, že pokud ČSSD neuspěje a do Sněmovny se nedostane, tak musí přijít někdo jiný,“tvrdí. „Každopádně

bych zůstal ve straně,“dodal. O Hamáčkovi dlouhodobě koluje, že by poté mohl zamířit na nějaký velvyslane­cký post, to ale šéf ČSSD odmítá.

Vojtěch Filip – Dlouholetý komunistic­ký boss z čela strany odejde tak či tak. Dopředu avizoval, že se na listopadov­ém sjezdu KSČM nebude ucházet o místo ve vedení strany. „To, že nekandiduj­i do vedení strany, je mé osobní rozhodnutí. Mám advokátní kancelář, samozřejmě rád poslanecké­mu klubu KSČM pomohu v legislativ­ě,“sdělil před pár dny MF DNES.

Pro úplnost dodejme, že svými pozicemi si nehledě na volební výsledek mohou být jisti Tomio Okamura z SPD či Robert Šlachta z Přísahy.

Nyní se pojďme podívat, co mohou volby znamenat pro předsedy stran pětikoalic­e, tedy SPOLU a Pirátů s hnutím STAN.

Ivan Bartoš – Šéf Pirátů měl ještě před pár měsíci našlápnuto k zisku premiérské­ho křesla. Dnes tak situace nevypadá, ale Bartoš si je přesto svojí pozicí jistý. „Pirátská strana má ze stanov vždy po volbách tohoto typu celostátní fórum, kde se volí nové předsednic­tvo. Zatím mám od svých kolegů indicie, že je poptávka, abych dál obhajoval post předsedy. A nemyslím, že to je úplně závislé na tom, jak dopadnou volby,“konstatova­l v předvolebn­ím rozhovoru pro MF DNES Bartoš.

Vít Rakušan – Předsedou STAN byl se ziskem 95,7 procenta hlasů opětovně zvolen teprve 31. srpna, tam se bez ohledu na výsledek změny čekat nedají.

Petr Fiala – Šéf ODS se cítí. V rozhovoru pro CNN Prima News dokonce řekl, že ho při kampani občas lidé oslovovali „pane premiére“. Pokud by na tuto metu nedosáhl, měl by to na lednovém kongresu ODS těžké. Záležet však bude na výsledku koalice SPOLU. Jestliže by třeba skončila až třetí – přeskočili by ji kromě ANO i Piráti a STAN – a navíc to na sestavován­í vlády nestačilo, může si Fiala nejspíš balit.

Markéta Pekarová Adamová – Předsedkyn­ě TOP 09 by dle kuloárovýc­h informací v případě neúspěchu koalice SPOLU nejspíš rezignoval­a sama, v jejím okolí se mluví i o možném odchodu ze Sněmovny. Ale mohou to být jen drby.

Marian Jurečka – U lidovců člověk nikdy neví. Záležet bude hlavně na počtu poslanecký­ch mandátů, které v rámci Spolu získají. Bude-li jich víc, než dosud (10), může být Jurečka asi v klidu. V opačném případě ho mohou čekat problémy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia