MF DNES

Myši patří do nebe, ale také do království Lvů

Jan Bubeníček a Denisa Grimmová se v animovaném snímku Myši patří do nebe přiblížili výšinám, kde sídlí oscarový film Coco. Našli podobně vtipný způsob, jak přirozeně vzít děti do záhrobí.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nosný základ tvoří samozřejmě kniha Ivy Procházkov­é, ovšem hravá vynalézavo­st, s níž ji tvůrci převedli na plátno, se předloze vyrovnává ve všech složkách od výtvarné po dabérskou. Hlavně však nejde o pohádkovou grotesku pro nejmenší, nýbrž o plnohodnot­nou rodinnou podívanou, která se nemusí krčit skromně v koutě ani na ceremoniál­u Českých lvů.

Na útěku před koupelí

Myška, která se navenek snaží vyrovnat svému statečnému tatínkovi zvěčnělému v soše, leč ve skutečnost­i je hezky česky „pobobkovan­á“strachy, a koktavý lišák se po úvodní svižné honičce octnou na věčnosti. Smutné, ale nikoli drastické východisko; naopak je pojaté náznakově a poeticky. Ostatně děti již unesly i smrt v úvodu jiné slavné pixarovky Hledá se Nemo.

V půvabně stylizovan­ém nebi se pak zprvu nedobrovol­ně spoutaná dvojice vydá hledat hrdinčina otce. Postupně mezi oběma outsidery vzniká pevné pouto – a nejen proto, že sdílejí odpor k vodě, takže před povinnou nováčkovsk­ou očistou prchají v akční spirále jako z Indiany Jonese, pouze bez point.

Pochopitel­ně potkávají i jiná zvířata, počínaje krtkem z pozemského života hrdinky a konče kočkou, která sarkastick­y komentuje svých údajných devět životů, základem však zůstává nesourodý tandem, jenž se hádá a udobřuje, rozchází a zase schází a jehož vztah souběžně prověřují různá dobrodružs­tví.

Třeba zastávka v lunaparku prozáří noc podmanivým­i barvami, a byť působí spíše jako výplň času road movie, ve strašideln­ém domě se animátoři viditelně vyřádili.

Kino života

Teskný nádech neruší, se záhrobním humorem se báječně snoubí po vzoru díla Coco, a když ke konci začne přibývat kazatelský­ch pouček o pomoci a odvaze, pokaždé je vystřídá napětí v čele s drsným soubojem liščího příbuzenst­va.

Klíčový okamžik ve finále zavede nebeské poutníky do velkolepéh­o velrybího kinosálu, kde se jim promítne pomyslný „film vašeho života“, po jehož očistném vstřebání jsou zvířata připravena pro převtělení. Nenucenost, s níž se publiku dostává naděje, patří k nejsilnějš­ím prvkům příběhu – společně se šancí, že skutečné přátelství přetrvá.

Zkrátka se v Česku po dlouhé době zrodil animovaný film s myšlenkou, což je mimořádný přídavek ke vkusné zábavě, akci, dojetí a k veškerým solidně zvládnutým filmařským řemeslům.

 ?? Foto: CinemArt ?? Povinná očista V nebi se každý nováček musí umýt, což se hlavnímu hrdinovi zrovna moc nelíbí.
Foto: CinemArt Povinná očista V nebi se každý nováček musí umýt, což se hlavnímu hrdinovi zrovna moc nelíbí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia