MF DNES

Důležité milníky v historii firmy

-

1991

3.10. byla založena firma VEKRA, spol. s r.o. Nosnou myšlenkou bylo vyrábět a prodávat plastová okna. 22.10. byla podepsána smlouva o pronájmu areálu autodoprav­y v Praze 9 - Běchovicíc­h, který byl následně během zimy 91/92 rekonstruo­ván na výrobní halu pro výrobu plastových oken.

1992

12.3.1992 bylo vyrobeno první okno VEKRA. Celkový obrat dosáhl výše 58 mil. Kč.

1994

Došlo k první významné strategick­é změně v krátké historii firmy. VEKRA opouští profilový systém ACTUAL a podepisuje smlouvu s německou firmou VEKA AG, největším výrobcem plastových profilů na světě.

V říjnu je podepsána smlouva s Fondem národního majetku o koupi výrobního areálu v Běchovicíc­h.

1998

Firma koupila činžovní dům v Praze 3, kde bylo vytvořeno hlavní obchodní centrum a další kancelářsk­é prostory. Obrat při ekonomické krizi stagnoval a dosáhl výše 191 mil. Kč.

2000

V létě bylo rozšířeno portfolio výrobků o otvorové výplně z hliníku. Výrobní závod v Běchovicíc­h přestával kapacitně stačit, proto byla v září podepsána smlouva o koupi pozemku pro výstavbu nového výrobního závodu v Lázně Toušeň

2002

Firma se stěhuje do nového výrobního závodu v obci Lázně Toušeň.

Pokračuje prudký rozmach firmy, který vyžaduje i rozšiřován­í obchodní sítě. V tomto roce přibyla další nová obchodní zastoupení, celkem již 21.

2003

V červenci VEKRA od zkrachoval­é firmy Optima zakoupila výrobní závod ve Staré Pace včetně technologi­e na výrobu plastových oken. Vekra se zároveň stává největším výrobcem plastových oken pro český trh.

2005

V rámci ucelení nabídky na otvorové výplně ze všech materiálů byl v létě odkoupen od firmy Lexikon závod na výrobu eurooken ve Velkém Meziříčí a následně zahájen provoz a výroba dřevěných oken. Firma Lexikon byla přejmenová­na na VEKRA dřevěná okna. V tomto roce se také rozšířil hlavní výrobní areál přikoupení­m sousedící plochy o rozloze 13 000 m2 včetně čtyřpodlaž­ního panelového domu, kam se přemístila část administra­tivy.

2006

V říjnu firma oslavila 15. výročí založení. Dokončila rozšiřován­í výrobních prostor na plastová okna ve Staré Pace a začala s přípravami na zahájení výstavby nové výroby dřevěných eurooken, která byla dokončena v květnu 2008. Zároveň jde o nejúspěšně­jší rok v historii firmy, obrat poprvé přesáhl hranici jedné miliardy – 1 176 mil.

2010

VEKRA se stala vlajkovou lodí značek společnost­i Window Holding. Počet pracovníků celého holdingu dosáhl 1000. Výroba oken a dveří probíhá v pěti výrobních závodech v ČR – LázněTouše­ň, Stará Paka, Velké Meziříčí, Husinec, Zašová.

2014

V Bratislavě bylo otevřeno první obchodní zastoupení VEKRA na Slovensku. Nabídka firmy byla v tomto roce rozšířena o interiérov­é dveře. V listopadu byla otevřena první značková prodejna Praha – Balabenka, největší výstavní prostor oken a dveří v ČR. Nabídka plastových oken byla rozšířena o profily třídy EVO. O rok později zavádí Vekra nabídku značkové stínění.

2020

Obtížný „covidový rok“byl pro firmu obchodně úspěšný a vykázala celkový mírný růst obratu daný zejména úspěchem mezi koncovými zákazníky.

 ?? ?? VEKRA je partnerem pro kompletní řešení otvorových výplní, a to včetně interiérov­ých dveří.
VEKRA je partnerem pro kompletní řešení otvorových výplní, a to včetně interiérov­ých dveří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia