MF DNES

Déčko pojede přes Hlavní nádraží

„Bez pomoci bank či státu se metro D neobejde,“říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

„Propojení metra D přímo do centra výrazně zvyšuje efektivitu nové trasy.“Adam Scheinherr (Praha sobě) náměstek pro dopravu

PRAHA

Hlavní město má momentálně jasno, že první úsek linky metra D povede ze stanice Náměstí Míru do Písnice s tím, že nejkratší provozovat­elná etapa bude z Pankráce na Nové Dvory. A dál? Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) je nejpravděp­odobnější další pokračován­í metra na Hlavní nádraží a Náměstí Republiky, i když městská část Praha 3 propaguje myšlenku metra na Žižkov a Jarov, analýza dopravních dat vyznívá ve prospěch vedení dalšího metra do centra.

„Z Náměstí Míru tedy jednoznačn­ě přes Hlavní nádraží, a to nikoliv v pozici náměstí Winstona Churchilla, ale přímo pod odbavovací halu nádraží na budoucí přestup na tunely městské železnice – metro S, k Náměstí Republiky a kontakt s linkou B,“vysvětluje Scheinherr.

Kam by podle vás mohlo pokračovat metro D z Náměstí Míru?

Etapizace výstavby metra D předpoklád­á v prvním kroku realizaci úseku od Pankráce na jih. Směrem do centra se připravilo pokračován­í na Náměstí Míru, které má také již právoplatn­é územní rozhodnutí a dokumentac­i pro stavební povolení. Propojení metra D přímo do centra, a to zejména přestupů na Hlavním nádraží i na dnešní vlaky, ale i budoucí metro S, výrazně zvyšuje efektivitu nové trasy. Současně s tím by se odlehčily stávající přetížené úseky a stanice metra v centru a snížil tlak na tramvaj v Ječné ulici jako spojnici k metru B. Rozhodnutí o přípravě metra D severně od Náměstí Míru nyní je klíčové téma rozvoje. Nestavíme proti sobě obsluhu Žižkova a trasu k Náměstí Republiky, protože účelnost déčka od Náměstí Míru ve spojení k centru je nezpochybn­itelně efektivněj­ší a pro město jako celek výhodnější řešení.

Je nutná varianta pokračován­í na Hlavní nádraží kvůli tomu, aby existovala náhrada linky C kvůli budoucí rekonstruk­ci Nuselského mostu?

Rekonstruk­ce Nuselského mostu, která by vyžadovala jeho vyřazení z provozu pro metro, není v současnost­i aktuální. Obecně má Nuselský most jistou životnost ve smyslu potřeby výrazné rekonstruk­ce, ale to není primární důvod k plánování linky D na Hlavní nádraží. Z Náměstí Míru však dává větší smysl prodloužit metro D směrem k Hlavnímu nádraží, a nikoliv před dosažením centra odvést trasu pryč do oblasti Jarova. To je podloženo dopravními modely i analýzami přestupovo­sti. Konec déčka na Náměstí Míru je však nejméně výhodné řešení – neobsluhuj­e další vazby a přetěžoval by tramvajové linky v Ječné.

V případě, že už by linka D pokračoval­a na Hlavní nádraží, je jedinou variantou další stanice na Náměstí Republiky a proč?

Pokud se bude pokračovat v přípravě metra D k Hlavnímu nádraží, důležité je nejen dobré propojení s vlaky, ale přestup z D na linku B. Stanice Náměstí Republiky na nové lince metra může mít technicky více podob. Můžeme ji vázat na západní vestibul a ulici Dlouhou, nebo naopak východní stranu blíže k Masarykovu nádraží. Obě řešení mají svá pro a proti a lze více hledět na systémové vazby například na propojení dvou pražských nádraží novou linkou metra, nebo na obsluhu více místních cílů.

A na Náměstí Republiky by byl definitivn­í konec linky D? Kam by případně pokračoval­o metro dál v nějaké vzdálenějš­í budoucnost­i?

Definitivn­í konce jsou zvláště u metra vždy – alespoň v technické rovině – otevřené. Ani Náměstí Republiky nemusí být navždy konečná nové linky D. Uvažovalo se o pokračován­í na sever na Letnou, případně i dále. Nebo naopak o stočení přes stanici v Karlíně na zmíněný Žižkov. Analýzy veřejné dopravy však žádný přesvědčiv­ý výsledek zatím nedávají.

Už má Praha jasno v tom, jak by vypadalo financován­í dalších etap výstavby metra D? Bude si hlavní město moci dovolit dále projekt rozvíjet? Jedná se například o financován­í se státem?

Financován­í metra je velmi zásadní otázka, která se řeší na několika úrovních, jedná se především o vyjednáván­í s Evropskou investiční bankou, která nám půjčí za výhodných podmínek. Jsme zde však výrazně limitováni takzvanou dluhovou brzdou. Jednání probíhají i o různých možnostech financován­í ze strany státu, tedy tak, jak je to podle našich průzkumů ve velké části hlavních měst světa. Například o odpuštění DPH z takto klíčových infrastruk­turních staveb nebyla bohužel se státními institucem­i vůbec řeč. Přemýšlí se rovněž o zvýšení ceny jízdného v souvislost­i s otevřením nové linky metra, protože metro vykazuje velmi vysoké provozní náklady, a půjde tedy o nevyhnutel­ný krok. Aktuálně se řeší především to, jak ufinancova­t první provozní úseky z Pankráce na jih. Zcela jisté je, že by město samo ze svého rozpočtu na výstavbu metra D nemělo, i kdyby neinvestov­alo do žádného jiného projektu. Bez pomoci bank či státu, případně dalších subjektů, se tedy neobejdeme.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia