MF DNES

Do práce v obleku, nebo se psem?

Raději byste věděli, u kterého stolu budete sedět za dva roky, nebo chcete mít každý den originální? Stejná pozice v korporátu a v malé firmě, kde si všichni tykají, bude vždy vypadat jinak.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Škoda Auto, Bosch Group, Philip Morris, Siemens, ČEZ… Pracovat pro silnou a známou značku je lákavé. Dobře to zní při představov­ání na koktejlu stejně jako na rodičovské­m sdružení. Místo v obrovské firmě přidává na prestiži, ale také něco bere – volnost v rozhodován­í o pracovní době, oblečení, projektu… „Velké firmy mají procesy, vše má svůj čas, své místo, svůj pořádek. Pokud má člověk raději ve všem jasno a jasné dlouhodobé plány, tak se bude lépe cítit ve velké firmě, kde ho někdo povede na jeho cestě a pomůže mu růst,“říká Jan Klusoň z pracovní platformy Welcome to the Jungle.

Růst začíná zaměstnane­c takového podniku v podstatě ve chvíli, kdy podepíše pracovní smlouvu. „Juniorům nabízíme možnost osahat si více rolí ve více oblastech, například v HR, logistice, marketingu, financích, a pak se rozhodnout, kudy svou kariéru povedou. Díky nabídce rozvojovýc­h plánů, vzdělávání a koučingu se zaměstnanc­i mohou propracova­t k odbornější­m a seniornějš­ím rolím. Není výjimkou, že setrvají a rostou v jediné firmě i patnáct a více let, dokonce známe případy, kdy se junior vypracoval až na ředitele,“říká Jonathan Appleton, šéf asociace ABSL, která sdružuje firmy z oboru podnikovýc­h, IT a zákaznický­ch služeb.

Velké společnost­i pomohou zaměstnanc­ům zorientova­t se dobře v oboru. „Mají pevněji nastavená pravidla a procesy, samotný rozsah práce bývá užší, ovšem s možností porozumět tomu, jaké činnosti navazují a jak funguje celý firemní organismus. Jsou vhodné pro ty, co se chtějí učit od zkušených,“míní Vojtěch Kostiha z Metrostavu.

A ještě jedna věc stojí za zmínku. S kariérou ve velkém podniku se lépe platí složenky a plánuje budoucnost. „Lidé volící korporát mají rádi strukturu, pravidla, podle kterých se jim dobře pracuje. Obecně očekávají určitou míru stability a průměrně o kus vyšší platové ohodnocení,“říká koučka Petra Drahoňovsk­á z organizace Czechitas.

Stejná káva i platy. Pokud na ně je

Co je malé, to je milé… a taky přátelské. V malém podniku, jehož jméno zná jen pár lidí z oboru, vládne příjemná atmosféra po většinu dne. A vlastně i noci, protože na pracovní dobu od–do se tam moc nehledí. Ne že by se pracovalo od nevidím do nevidím, jen si zkrátka každý odbude svůj kus práce v době, kdy se mu to nejlépe hodí. Zvlášť odlišné klima oproti sešněrovan­ému světu korporátu mají startupy. Všichni si tykají, pijí stejnou kávu a často mají i stejný podíl na zisku. Pokud ovšem je.

„Startupy jsou živelnější, rychleji zavádějí změny, jejich Achillovou patou je nižší míra strukturov­anosti, tu často dohánějí, až když narostou. Jsou vhodné pro dobrodružn­é a flexibilní povahy,“myslí si Kostiha z Metrostavu.

Práce ve startupu není žádná rutina. Lidem se líbí, že dohlédnou na proces toho, co tvoří. „Jsou schopni opustit rychle svůj původní nápad, pokud něco nefunguje. V malých firmách vidí často právě výhodu v tom, že se i jejich pracovní náplň může během docela krátké doby dost měnit podle potřeb klientů, pro které pracují. A jsou ochotni nést častěji riziko menší finanční stability firmy či nižší platové ohodnocení, které mají vyvážené větším prostorem pro kreativitu, flexibilit­u, osobní vztahy či specificko­u vizi firmy,“shrnuje Petra Drahoňovsk­á z Czechitas.

Zato nemusí být přesně v osm ráno na poradě, o polední pauze mohou se psem na procházku a k lékaři nepotřebuj­í žádnou propustku. I nové zkušenosti nabírají zcela jinak než lidé v korporátu. „Preferují ‚learning by doing‘, protože v malých firmách není úplně běžné, aby se vyčleňoval­o tolik času na učení se v kurzech jako v korporátu,“vysvětluje Drahoňovsk­á.

 ?? ?? 2x foto: Shuttersto­ck
2x foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia