MF DNES

Open space versus garáž

- —bo

Je dobré mít představu, co chci dělat a kam by má kariéra měla směřovat. „Není ideální čekat, co mi kdo kde naplánuje nebo vymyslí. Ve firmách se objevují nové příležitos­ti, o kterých jsme třeba vůbec nepřemýšle­li, a přitom nás mohou inspirovat,“říká mentorka a HR konzultant­ka Dagmar Matějková.

Co může jednotlivc­i nabídnout korporace?

Velká společnost může nabídnout know-how, zavedené procesy, jasně definované odpovědnos­ti, možnosti sofistikov­aného kariérního růstu, osobní rozvoj, spolupráci se špičkami v oboru, zahraniční stáže, relokace, prestiž a stabilitu. Ale také „open space“, kdy dvě stě lidí sedí v jedné místnosti a bohužel často zde vykonávají zcela nesmyslnou práci, jelikož velká společnost má specialist­u i na to, jak číst manuály.

Jaký typ osobnosti udělá nejspíše kariéru ve velkém podniku?

Velká korporace je vynikající pro absolventy vysokých škol s jazykovou vybavenost­í a chutí zažít, jak to vypadá, když se to už umí a dělá se to profesioná­lně. Takové společnost­i jsou vhodné pro ty, kdo mají rádi pravidla, nemají ambice cokoliv měnit a mají trpělivost, že každé rozhodnutí bude trvat týdny nebo měsíce. Nevadí jim, že generálníh­o ředitele uvidí jednou za rok nebo třeba nikdy.

Komu byste naopak doporučila jít pracovat do startupu?

Menší mladé podniky mohou nabídnout přesný opak. Rychlé rozhodován­í, elán, žádná pravidla a procesy, cool atmosféru, psy, kočky a nevím, co ještě na pracovišti, prostě chaos, nulovou disciplínu a vlastně „nevím, že nevím“. Velmi často se zde objevuje fenomén „znovutvoře­ní kola“.

O co jde?

To znamená, že teorie je pro zbabělce a vymýšlí se již jednou vymyšlené. Ta negativa jsou, že taková firma je ryze amatérská, nemá rozdělené odpovědnos­ti, všechno se dělá pudově a obvykle velmi naivně. Startupy především nemají přehled o legislativ­ě a vlastně ji nechtějí ani respektova­t a je to spíš hra, než cokoliv jiného. Tyto společnost­i mohou nabídnout velkou kreativitu, ale často nejsou schopny zaměstnanc­ům ani včas zaplatit výplatu, neboť nevědí, co to je řídit cash flow.

Našlo by se na malých inovativní­ch firmách i něco dobrého?

Každá společnost má svůj vývoj. Odborně se tomu říká „životní cyklus podniku“, stejně tak v HR mluvíme o životním cyklu zaměstnanc­e. Tedy pokud firma je na začátku svého podnikání, tak se prostě bude hledat. Bude velmi inovativní, bude se snažit být jiná, lepší. Startupy do byznysu patří, a pokud se podíváme na společnost­i jako HP, Microsoft nebo Apple, které začínaly v „garáži“, tak tam také museli postupem času pochopit, že undergroun­d je prima, ale pokud chci dělat seriózní byznys, tak k tomu potřebuji mít ve firmě nějakou strukturu, procesy a samozřejmě kvalitní zaměstnanc­e. Tedy, že nestačí jenom nadšení, ale i znalosti, zkušenosti a třeba i nadhled. A podívejme, dneska jsou z těchto společnost­í největší korporace světa. A k tomu úspěšné startupy, které mají co nabídnout, samozřejmě postupně doputují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia